РЕВИЗИРАХА ЧАСТИЧНО СПОРНИТЕ ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Borisov bgnes

За малко над 2 часа управляващите постигнаха консенсус по спорните въпроси

Това стана след среща на премиера Бойко Борисов с представители партиите в парламента, формиращи мнозинството, на която бяха обсъдени промените в Изборния кодекс. Въпреки че тази седмица предстои да бъдат окончателно разгледани в пленарната зала, вече се налага прекрояването им. Най-голямо напрежение създадоха приетите вече предложения на Патриотични фронт за въвеждане на задължително гласуване и на ограничавена на броя на изборните секции в чужбина. След тях от различните партии в управлението се чуха заплахи, че ще оттеглят подкрепата си. Вчера Борисов коментира, че „му е омръзнало ГЕРБ да поема вината за всяко едно решение на парламента“ и уточни, че ако ГЕРБ управляват сами, тези промени е нямало да бъдат приети. На срещата и във връзка с гласуването в чужбина от РБ са предложили да се разкриват максимум до 50 секции в конкретна държава по преценка на Министерски съвет.

Самата среща продължи малко над 2 часа. След нея има постигнат консенсус, но предстоят нови промени в промените в Изборния кодекс. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че предизборната кампания ще остане 30 дни. Отстъпка ще има и при задължителното гласуване.

Текстът за задължителното гласуване, който провокира силно недоволство, се променя така, че гражданите ще бъдат заличавани от избирателните списъци едва след като не изпълнят „гражданския си дълг“ на два последователни избора от един тип.

Четирите партии в управлението са се разбрали промяна да претърпи и въпросът с референдумите. При разглеждането в зала миналата седмица беше решено да отпадне задължението референдумът да се провежда заедно с избори. Управляващите планират да прехвърлят топката към президентството. Съобразявайки се със събраните подписи и решеинето на парламента държавния глава ще насрочва референдума. Няма да е задължително нито да бъде с национален избор нито да е отделно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *