”Ранобудните студенти” ще блокират парламента днес

ПарламентРанобудните студенти“ обявиха на пресконференция в Софийския университет, че в петък от 11 часа ще блокират парламента.

„Приканваме всеки работещ да си вземе отпуска или болнични и да дойде в района на пл. „Народно събрание“ и храм-паметника „Св. Александър Невски“ заедно с нас! Ако сме заедно, ще успеем! Оставка!“, написаха студентите във фейсбук страницата на събитието.

„Ние категорично не смятаме да отвръщаме с агресия на каквито и да е провокации, каквото и да е насилие от органите на реда. Ние, каквото и да става, ще се държим мирни”, заяви  Николай Дюлгеров от „Ранобудните студенти”, цитиран от „Фокус“.

По думите му, студентите вече имат повече информация относно това, как да си защитят правата, във връзка с полицейското насилие на протестите.

Той даде пример, че не могат да се видят служебните номера и значките на доста от полицаите. „На пресконференцията тази вечер присъстваше и Александър Попов, чиито снимки обиколиха доста медии. Той беше набеден, че има психични проблеми”, каза още Дюлгеров. Според него, ако Попов има психични отклонения, то всички от „Ранобудните студенти” трябва да имат такива, защото протестират от доста време – което не е вярно.

За 154-та пореден път се състоя протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Тази вечер той беше по-малоброен, за което спомогна и лошото време в София. Протестът се съсредоточи пред Народното събрание и продължи близо три часа.

Ранобудните студенти бяха активни през целия ден. Сутринта освиркаха Орешарски, следобед направиха жива верига на улицата и играха „Танца на пингвина“ пред сградата на парламента.

Около стотина привърженици на Реформаторския блок се бяха събрали в градинката между парламента и Софийския университет. Те се обявиха за оставка на правителството и против насилието на полиция върху протестиращите граждани. На импровизираната трибуна се изказваха членове на Реформаторския блок и заявиха, че социолозите лъжат с грешни изследвания и така манипулират общественото мнение.  Реформаторският блок са внесли сигнал до главния прокурор с искане за проверка на тези, които дават нареждания на полицаите да недопускат граждани да преминават по ул. „Шишман”.

Протестът пред парламента видимо намаля  към 21 ч. След като групата на „Ранобудните студенти” си тръгна от площада, останала част протестиращите също започнаха да се разотиват.

Когато минаваха покрай кордона от полицаи, който беше затворил движението по бул. „Цар Освободител” пред СУ „Св. Климент Охридски”, студентите изпяха на полицаите песента „Хубава си моя горо” и прегръщаха униформените. Движението по бул. „Цар Освободител” е пуснато.

Актьори от постановката „Рицар на светия дух” в Народният театър подкрепят протестните действия на „Ранобудните студенти”, предаде „Фокус”. Актьорите заявиха позицията си след края на постановката, като подчертаха, че са против репресиите на полицията по време на протестите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *