РАЗСЛЕДВАТ ЗА КОРУПЦИЯ ШЕФА НА КАБИНЕТА НА МАКРОН

macron bgnes

Разследването е насочено към времето, когато Коле е бил служител в министерство на икономиката

Френските прокурори, работещи срещу корупцията, са започнали разследване срещу шефа на кабинета на президента Еманюел Макрон Алексис Коле за връзките му с италианската корабна компания MSC. Разследването е насочено към времето, когато Коле е бил служител в министерство на икономиката в периода 2012-2016 г., като през последните две години от този период е бил директор на кабинета на Макрон, министър по онова време.

От кабинета на националния прокурор по финансите съобщиха, че ще проверят дали Коле е спазвал правилата за недопускане на конфликт на интереси за държавните служители, „когато се е занимавал с въпроси от интерес“ за MSC. Майката на Коле е братовчедка на Рафаела Апонте, чийто съпруг Джанлуиджи основава Средиземноморската компания за корабоплаване (MSC) през 1970 г. и я развива до световен лидер в превозите на контейнери и в организирането на круизни ваканции.

Френският разследващ сайт Mediapart първи съобщи за връзките на семейството на Коле с компанията. Разкритията станаха основа за правно запитване, подадено от групата за прозрачност Anticor.

От кабинета на Макрон в понеделник отхвърлиха обвиненията като „напълно неоснователни“. „Алексис Коле с готовност ще изпрати на прокурорите всички документи, които доказват уважението му към закона през неговия професионален живот“, се казва в изявление на президентството.

Коле напусна икономическото министерство през 2016 г., за да се присъедини към базираната в Швейцария MSC като финансов директор, но продължи да работи по кандидатурата на Макрон за президентството в свободното си време. Срамежливият пред медиите служител е известен със своите близки лични отношения с президента и веднъж беше описан като „последния човек, с когото Макрон говори през нощта и първия сутрин“.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *