РАДЕВ НАЛОЖИ ИСКАНОТО ВЕТО ВЪРХУ ЗАКОНА ЗА КОНЦЕСИИТЕ

Radev bgnes

Президентът счита, че закона въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес

За наложеното вето бе съобщено в изявление за медиите в Президентството. Ето и текста на изявлението и пълнте мотиви за наложеното от държавния глава вето.

„Уважаеми сънародници,

На основание член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България, днес наложих вето върху Закона за концесиите. Той бе приет в последните часове на 43-то Народно събрание с минимално мнозинство.

 

Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Той въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Законът за концесиите предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза в дълбочина в икономическите отношения.

 

Считам, че подобни ключови промени в нашето законодателство следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

 

Възможните санкции от необнародването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

 

Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения, при спазване на eвропейското законодателство.

 

Благодаря ви!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *