РАДЕВ ЗАПОЧНА КОНСУЛТАЦИИТЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ СИЛИ ПРЕДИ ВРЪЧВАНЕ НА МАНДАТА

Prezidentstvo BGNES

Днес президентът се среща с „Воля”, ДПС и Обединените патриоти; за утре са планирани БСП и мандатоносителя ГЕРБ

Консултациите са предвидени в конституцията. Според текстовете след консултациите президентът трябва да възложи на кандидата за министър-председател на най-голямата по численост парламентарна група да състави правителство. Първи с президента се срещна лидерът на „Воля” Веселин Марешки. „С президента Румен Радев се обединихме около това, че бързи избори, веднага, биха били пагубни за българската държава, българския народ и българския бизнес” обяви той на излизане от Дондуков 2.

На въпрос водени ли са разговори за участие на „Воля“ в изпълнителната власт, Веселин Марешки обясни, че засега такива разговори не са водени. Той подчерта, че участието във властта означава участие с министри. Веселин Марешки предполага, че покана към неговата партия ще бъде отправена след постигане на споразумението между ГЕРБ и „Обедините патриоти“. Той очаква това да стане в следващите дни.

В личен план Веселин Марешки не се вижда като министър, но като партия и силно гражданско движение, могат да подпомогнат управлението. Той подчерта, че има много надпартийни експерти, които са готови за експертно участие в абсолютно всички области, ако има такава нужда. Все пак ще изчакат да видят решението на мандатоносителя.

Втората парламентарна сила, с която бяха проведени консулатции днес беше ДПС. „Изразихме нашата позиция, която е, че при така конфигурирано НС, отговорните политически партии е редно да съставят програма за управление до края на председателството на ЕС и около нея да се формира мнозинство в НС.“, сподели на кратък брифинг след срещата  лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.  „Подчертахме, че не държим на всяка цена ДПС да участва в следващата изпълнителна власт. Изразихме и становище, че имайки предвид регионалните геополитически процеси, процесите, които текат в Европа, отчитайки, че радикализмите и национализмите под една или друга форма в Европа в момента увеличават своето влияние, отчитайки, че системните партии в Европа се обединяват за противодействие на радикализмите и национализмите“, посочи той.  България не бива да прави изключение, добави Карадайъ. „Под никаква форма не бива да бъдат толерирани крайни радикализми и национализми. Всички тези партии, които са системни не бива да толерират крайни национализми“, каза лидерът на ДПС.

Последни за деня, от 13 часа започнаха консултациите и с Обединените патриоти. За утре са предвидени срещите с представители на БСП  и ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *