РАДЕВ: ГАРАНТИРАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪДЕЩИЯ АНТИКОРУПЦИОНЕН ОРГАН Е ОТ КЛЮЧОВО ЗНАЧЕНИЕ

Radevb Ninova bgnes

Корнелия Нинова след срещата с държавния глава обяви, че и двамата са на мнение, че този орган трябва да има разследващи функции

Необходим е дебат и широк обществен консенсус за създаването на ефективен антикорупционен модел в България, заяви президентът Румен Радев, който проведе днес на „Дондуков“ 2 работна среща с председателя на БСП Корнелия Нинова и с представители на ръководството на партията. По време на срещата беше представен проектът на БСП за приемането на антикорупционно законодателство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Борбата с корупцията е от изключително значение за обществото ни и затова на нея ще бъде посветено следващото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 9 октомври, заяви държавният глава и отново подчерта, че очаква предложените законодателни промени ясно да регламентират прилагането на всеобхватен подход в борбата с корупцията – не само превенция, но и провеждането на разследване и внасянето на обвинение. Гарантирането на независимостта на антикорупционния орган е от ключово значение за ефективността на неговите действия и за постигането на резултати, беше подчертано на срещата. Президентът заяви също така, че би приел назначаването на председателя на бъдещия антикорупционен орган да става с негово участие, но това изисква „гаранции, че антикорупционният модел в България ще бъде работещ и в синхрон с обществените очаквания за промяна и реални действия“.

„На срещата с президента представихме нашия законопроект за антикорупционен закон. Беше важно да уточним два въпроса: тъй като само в нашия се предвижда президентът да назначава председателя на комисията, искахме да чуем неговото мнение. Той заяви, че е готов да поеме тази отговорност. Второто беше за разследващите функции на комисията. И президентът е на мнение, че този орган трябва да има разследващи функции. По двата важни въпроса имаме единно становище.” Това заяви след срещата си с президента Румен Радев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от партията. Тя припомни, че предстоящото заседание на КСНС при държавния глава, ще е на тема антикорупционно законодателство, на който ще бъдат представени всички проекти за антикорупционен закон.

Корнелия Нинова добави, че е информирала президента за резултатите от изминалите срещи със Съюза на съдиите, Върховния административен съд и Главна прокуратура и допълни, че предстои среща с европейските посланици за представяне на законопроекта.

БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *