РАДЕВ: ВЛАСТТА Е АРОГАНТНА И ЦИНИЧНА, НАКАЗВА ГРАЖДАНИТЕ ЗА БЕДНОСТТА, КОЯТО ТЯ НЕ УСПЯВА ДА ПРЕБОРИ

Radev bgnes

Според държавния глава протестите обхванали странат са „закономерни“ и справедливи

„Властта всъщност наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори. Не само това, но гласът на гражданите, техните болки и тревоги не се чуват, те някак си не достигат до управляващите.“ Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БНТ. Държавният глава посети 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово по повод 100-годишнината от края на Първата световна война.

Единственото, в което президентът и управляващите са на едно мнение е, че протестите са демократично право на хората. По думите му протестите „възвръщат надеждите и достойнството също така на българите като граждани“. „Затова според мен и тези протести са закономерни“, заяви държавният глава.

Той добави, че не може да каже дали протестите са политически режисирани. Но според мен никой не може да изкара хората насила на улицата. Оставката в момент на растящи цени, инфлация, увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност. Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягството от проблемите поставя морална преграда пред амбицията да искаш властта отново. Затова очаквам правителството и НС да посочат изход от тази ситуация.

Помолен да коментира думите на депутати от управляващото мнозинство, че не е обединител, а разединител на нацията, Румен Радев бе категоричен, че не може да бъде обединител на неправдата.

„Не мога да ставам обединител на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки, притеснения и надежди. Ако някой не ги е разбрал, това е негов проблем. Мисля, че и в обръщението си изрекох истини, които българите знаят, но политиците отказват да приемат. Явно истината ги плаши“, подчерта държавният глава.

Президентът посочи още, че очаква отговор от Министерството на отбраната по отношение на процедурата за придобиване на нови изтребители за българските ВВС и за представяне на протокола от работата на комисията.

„Очаквам да няма нарушения на принципите на прозрачност, обективност и равнопоставеност, защото в хода на самата процедура такива индикации вече има“, коментира Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *