РАБОТОДАТЕЛИ ИСКАТ САМИ ДА ПЛАЩАМЕ ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ ОТ БОЛНИЧНИТЕ СИ

AIKB AIKB

50 млн. лв. годишно се „крадат“ от работодателите според АИКБ

За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България „Ако четвъртък се пада национален празник, то в петък болничните листове нарастват с 30%“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на кръгла маса на тема „Злоупотребата с болнични листове – вреден за обществото феномен“.

50 млн. лв. годишно се „крадат“ от работодателите при сега съществуващата система на издаване на болнични листове. За НОИ щетите са 150 млн. лв.

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

В периода от 2012 – 2018 г. броят на болничните листове се удвоява. Само за 2018 г. за първите три дни болнични, работодателите са платили още 160 млн. лв., допълнително е сумата, която се изплаща от НОИ. Над 14% е ръстът на изплатените суми за болничните за миналата година.

Паралелно с това за 2016 г. има само един наказан за издаването на болничен на здрав човек лекар в Разград. По данни на Министерство на здравеопазването на 1 000 заловени с прегрешения за издаването на болничен лист се наказват двама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *