РАБОТНИЦИТЕ ОТ „СТОМАНА ПЕРНИК” ПОМИСЛИЛИ, ЧЕ ИМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ, ДАРЯВАТ КРЪВ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ СИ КОЛЕГИ

Stomana Prnik bgnes

По данни от предприятието е гръмнал капакът на трета пещ в електростоманодобивния цех

„Това беше невероятен тътен. И друг път е имало подобни взривове, но ние помислихме, че е земетресение”, разказа един от работниците в „Стомана“-Перник пред bTV. Вчера в авария в завода рани тежко двама души, единият от тях е в много тежко състояние. Пострадалите са шлосерът Иван Симеонов и електропещарят Бойко Троянов, предава 24 часа.

По данни от предприятието е гръмнал капакът на трета пещ в електростоманодобивния цех. Инцидентът е станал при температура в пещта 1600 градуса, непосредствено преди отливането на метала. От дружеството категорично отрекоха в пещта да са попаднали взривни вещества, които да причинят инцидента. Няма човешка грешка, това е нелеп производствен инцидент, заявиха от завода. Специалисти твърдят, че инцидентът е щял да бъде много по-голям, ако аварията се е случила по време на леенето на метала.

По случая вече се води разследване. Техническа експертиза трябва да установи причините за тежката авария.

Междувременно работниците в предприятието са сериозно притеснени да се върнат на работните си места. „Поискахме среща с ръководството, за да получим информация от какво е тази авария и да вземем мерки. Към момента нямаме отговор”, поясни Красимир Митов, председател на Националния синдикат „Защита”. По думите му ръководството на „Стомана” – Перник е „гузно” заради аварията.

В момента тече и акция за кръводаряване за пострадалите. На призива на лекарите са откликнали 30 металурзи, колеги на ранените. Ръководството на предприятието е организирало транспрот за желаещите да дарят кръв до кръвните центрове в Перник и София. Акцията продължава и след обяд, защото броят на хората отзовали се на призива за кръводаряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *