ПУТИН СМЯТА, ЧЕ СА СЪЗДАДЕНИ УСЛОВИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ВОЙНАТА В СИРИЯ

epa06232836 Russian President Vladimir Putin (L) walks by an honor guard during an official welcome ceremony  at Esenboga airport in Ankara, Turkey, 28 September 2017. Vladimir Putin is in Turkey for one day visit.  EPA/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL /SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Русия и Турция нямало да делят Сирия и Ирак

Запазване на териториалната цялост на Сирия и Ирак, развитието на двустранни икономически и енергийни проекти, но и борбата с ислямизма и тероризма, са били основните теми по време на срещата на руския президент Владимир Путин с турския му колега Реджеп Ердоган. „На практика са създадени условията, необходими за прекратяване на гражданската война в Сирия.” , описа руският президент ситуацията в страната, съобщава БНТ.

„Благодарение на зоните за деескалация са създадени условията за прекратяване на братоубийствената война в Сирия и за окончателното унищожение на терористите, както и за връщането на сирийците към мирния живот”, заяви Путин.

Подкрепяме териториалната цялост на Ирак и Сирия. За жалост, нашият регион отново е чувствителен. Референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан няма легитимност според иракската конституция и международното право. За съжаление, регионалното правителство направи голяма грешка, провеждайки референдума, каза Ердоган.

Двамата президенти потвърдиха готовността си да бъдат следвани окончателните договорености по създаването на четири зони за деескалация, включително най-голямата от тях в провинция Идлиб. Те бяха постигнати на шестата международна среща за Сирия в средата на септември в Астана.

Турция завършва строежа на 911-километровата стена по границата си със Сирия, за да се бори с тероризма, нелегалното преминаване на границата и миграцията, е третата най-дълга стена в света.

Визитата на Путин в Анкара идва дни, след като Русия и Турция се споразумяха за покупка на зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“. Натовските страни се изказаха остро, но турските власти посочиха, че имат право сами да се погрижат за отбраната си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *