ПУТИН: МН-17 НЕ Е СВАЛЕН ОТ РУСКА РАКЕТА

epa06762908 Russian President Vladimir Putin (C),  French President Emmanuel Macron (L) and Japanese Prime Minister Shinzo Abe attend a plenar session of the Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF 2018), in St. Petersburg, Russia, 25 May 2018. SPIEF 2018 runs from 24 to 26 May.

Руският президент предупреди, че се задава нова глобална икономическа криза

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че падналият в Източна Украйна пътнически самолет с полет MH17 на Малайзийските авиолинии не е свален с руска ракета, информира „Ройтерс“. Путин отхвърли заключението на холандски разследващи, че при атаката е използвана руска система за противовъздушна отбрана. Запитан на икономически форум в Санкт Петербург дали руска ракета е свалила самолета, той отговори: „Разбира се, че не“.

Руският лидер добави, че Москва не може напълно да се довери на разкритията на Холандия, защото Русия не е участвала в разследването.

Путин коментира и други думи. Той предупреди, че излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран може да предизвика опасна нестабилност и да доведе до поява на нови заплахи към Израел, ако Ислямската република възобнови ядрената си програма, информира АП. „Не можем да оправим нещата със Северна Корея. Искаме ли друг проблем със същия мащаб“, попита той на бизнес форума.

Държавният глава подчерта, че американската администрация при Барак Обама е изиграла ключова роля на преговорите с Иран и подчерта, че драстичната промяна на американската политика подчертава рисковете за световната стабилност.

Руският президент Владимир Путин предупреди още, че се задава глобална икономическа криза, каквато светът отдавна не е виждал. „Днес виждаме дори не ерозия, а подкопаване на фундаментите” на икономиката, заяви Путин. Според него тези фундаменти са свободата на предприемачество и търговия, стабилност и предсказуемост на правилата. Те са подкрепени от традиционните форми на протекционизъм като кредитиране и субсидии. Сега този протекционизъм е заменен с рестрикции и мита под „фалшив претекст, свързан с интересите на националната сигурност”. „Стартиралата спирала от санкции и ограничения се върти и удря все по-голям брой страни и компании”, каза Путин.

По думите му последиците от тези търговски войни могат да предизвикат „непредсказуеми технологични промени”. „Това може да доведе до системна криза, която светът не е виждал от дълго време”, предупреди президентът на Русия. Като пример за негативните тенденции в глобалната икономика, Путин посочи намаляването на броя на споразуменията в рамките на Световната търговска организация. Той призна, че СТО не е идеална, но не може да бъде изоставена без да се създаде нещо на нейно място. В противен случай „само силата ще решава кой е прав в търговските спорове”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *