Проф. Константинов: В момента в България се краде на 85%!

Проф. Константинов„Това, което трябва да направи едно следващо управление, е да се прекрати „законът на мълчанието”. Трябва да бъдат наказани предишните крадци и новите да не крадат толкова. Просто и ясно. Но аз не виждам, които са тези българи, които ще си сложат главата в торбата и ще го направят“.

Това заяви политическият анализатор проф. Михаил Константинов пред Фокус. „Който е крал, да отговаря и от този момент нататък да се краде в рамките на разумното. Под разумно имам предвид като в Северна и Централна Европа. Скандинавските държави са мечта – там се краде до 10%, в България да се краде до 30%, пак е много, но допустимо. В момента в България се краде 85% от всичко, затова ни е такова дереджето“, категоричен е математикът.

„Всичките ни закони са съгласувани с директивите на Европейския съюз. Закони има, желание да бъдат спазвани – няма. Любимият ми пример е – разбива се престъпна група, източвала евросредства; германската част от групата лежи в германски затвор, излиза от затвора, излежаха си наказанията и вече си гледат бизнеса; при нас делото още се влачи между инстанциите. Къде тук е виновен законът? В закона е казано – който краде, влиза в затвора. Тук не се влиза в затвора и продължава да се краде“, посочва проф. Константинов. Според него президентът не подклажда напрежението в страната, но е можело действията му да бъдат по-премислени.

„В сегашната ситуация невинни няма. И предишните управляващи са виновни, и по-предишните и още по-предишните, за сегашните да не говорим, всичко е ясно. Трябва да има признаване на вина от всички, правене на крачка назад и опит за търсене на съгласие. Ние накрая пак ще стигнем до съгласие, но ще стане като в българската поговорка – с торбата сол, стоте тояги, накрая ще дадем и торбата с жълтиците. В момента точно това правим – гледаме да изядем всички, да не казвам какво, докато не разберем, че изходът е в разговор, съгласие и съвместни действия, а и в това – да се краде по-малко“, коментира анализаторът.

Според него следващите управляващи трябва да бъдат по-комуникативни и да се вслушват повече в исканията на хората. „Протестът показа, че ако гражданското общество не е съвсем изградено, то във всеки случай се изгражда. Но пък и на самите протестиращи трябва да им е ясно, че само с протести не става. Трябва с предлагане на решения – не искам нещо, но казвам какво искам да го замести. Защото иначе ще дойдат следващите и същото ще правят. Трябва да се каже – не искаме да се краде повече, не искаме законите да се заобикалят, искаме диалог, разбирателство. Но да има конкретни действия, не може да се стои и само да се казва – това не ни харесва. В Европа в момента политическият модел са партиите. Колкото и да се отвращаваме, без тях не можем да минем. Има и други опции – Европа познава и диктатура, идвали са фюрери. Това също е възможен модел, но трябва да се опитаме да го избегнем“, предупреди проф. Константинов.

По думите му, реформаторският блок в момента трудно може да бъде наречен десен. „Той е по-скоро центристки. Те трябва да не се изпокарат, когато редят листите. В България има един много прост критерий за това, дали една партия ще я бъде или не. Това е реденето на листите. Там вече се хващат за гушите и хвърчи перушина. Когато има силен лидер, това не се случва, но пък тогава партията е лидерска и не знам дали това вече е най-добрият модел за България. БСП е шизофренно образование, защото тя е разцепена – има една малка олигархична върхушка, която провежда страшно дясна политика и един носталгичен електорат, който си мечтае да се върне комунизмът и Тодор Живков. Е, няма да стане. Много харесвам зелените като партия, те са много полезни за България, но те не са дясна формация. Не може левият да е десен, това е абсурд. В този смисъл Реформаторският блок не може да е десен. Той е реформаторски, прилича на старото СДС, няма лошо, но няма защо да го наричаме десен. Автентичната десница я има във вид на 600 000 – 800 000 избиратели. Трябва да се създаде най-сетне партия или обединение, което да ги представлява. Това е трагедията на десния избирател, тя е и на левия. Само че левият си е припознал БСП, грешейки, че е лява партия“, категоричен е още анализаторът. Според него до този момент в страната липсва автентичната десница и заради това се е появила ГЕРБ, която е запълнила този вакуум и има блестящо представяне в два последователни избора.

„През 2009 г. истинският резултат на ГЕРБ беше 103 мандата, на последните избори те имат 97 мандата. Такова устойчиво електорално представяне в българската история няма. Нашият глупав спор кой е десен и кой ляв може да се реши чрез принадлежност към съответната фракция в Европейския парламент. България катастрофира, изчезва, без значение кой е ляв и кой десен, българските жени не раждат, няма по-бързо изчезваща нация в белия свят. Това е проблемът на България. Трябва да се намери начин българските жени да останат в България и да раждат“, коментира проф. Константинов.

Източник: faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *