Професори-милионери заклеймяват студентската окупация

СтудентиПроф. Людмил Георгиев, преподавател в Софийския университет, гневно оплюва навсякъде студентите-окупатори.

Ето вижте за какъв сръчен бизнесмен и безскрупулен връзкар става дума.

Слава на Бога, че не всички преподаватели са като него!

Голяма дандания се вдигна за това „феодални старци“ ли са научните кадри на БАН? Оттам пък се разгоря спор каква изобщо е ползата от академиците и професорите в България, които само получавали заплата, без да си мърдат пръста. Такава постановка е не само обидна за научния потенциал на страната ни, но е и дълбоко невярна. Защото хората с титли у нас се трудят, и то здраво. Да вземем за пример професор Людмил Георгиев, който беше преподавател в благоевградския университет „Неофит Рилски“, след това се прехвърли в СУ „Кл. Охридски“, но повече е известен като член на Централния съвет на ДПС.

Този специалист по етническа и политическа психология през 2004 г. основава фирмата за туризъм и хотелиерство „Възраждане 1“ ООД в съдружие с друг професор – бившия земеделски министър от квотата на ДПС Валери Цветанов, който бе привлечен като обвиняем за 35 незаконни замени на земеделски земи. Третият съдружник във фирмата е тогавашният шеф на САПАРД Мартин Банов. Управител на фирмата е проф. Л. Георгиев. През 2005 г. „Възраждане 1“ печели обществена поръчка за строителство в община Сапарева баня и специалистът по етническа и политическа психология проф. Георгиев получава 84 805 лв. за „Корекция и възстановяване на речното корито в Меран дол“. Това крупно научно постижение вдъхновява Л. Георгиев през 2006 г. да регистрира втора фирма – „Ренесанс груп“ АД, пак заедно с другия ДПС-професор – Валери Цветанов. Двамата имат по равни дялове, но проф. Л. Георгиев отново е председател и изпълнителен директор на акционерното дружество – все пак той е в ръководството на ДПС. А третата фирма, на която проф. Л. Георгиев става управител, е регистрираното през 2008-а „Възраждане 2“ ООД, с предмет на дейност колежанско обучение в Колеж по мода и дизайн, собственост на оодето.

Както се вижда и с просто око, учените не си клатят краката в професорските кабинети, не чакат на едната държавна заплата, а мощно разгръщат своя потенциал, защото фирмите им печелят обществени поръчки и развиват дейност. За да не сме голословни, ще ви дадем още един пример. През 2008 г. фирмата на проф. Георгиев „Възраждане 1“ печели проект по САПАРД на стойност 1 милион и 300 хил. лева. Този път специалистът по етническа и политическа психология трябва да изготви проект за мандра. Да не забравяме, че съдружник в тази фирма е шефът на САПАРД Мартин Банов. По една истинска случайност, точно когато земеделски министър е проф. В. Цветанов, М. Банов става заместник-шеф на фонд „Земеделие“. И като такъв той трябва не само да отсъди дали професорите Георгиев и Цветанов правилно са получили този милион чрез фирмата „Възраждане 1“, но и да контролира дали те правилно изразходват парите. Тоест, земеделският експерт трябва да проверява напълно безпристрастно (?) действията на своите фирмени съдружници. Като проф. Л. Георгиев му се явява пряк началник във фирмата, а проф. В. Цветанов му е пряк… министър. При така създаденото положение трябва да обявим г-н М. Банов за най-безпристрастния човек на планетата.

Иначе професорите си ги бива, вместо да чакат в бездействие заплатата си в края на месеца, те с пот на чело секат храсти и кастрят дървета по реките, коригират речни корита, бъхтят се с туризъм и хотелиерство, зидат по някоя и друга мандра и вместо благодарност получават по някой и друг жалък милион. Който след това пък трябва да разпределят нанатък по обръчите с по-висшестоящи…

Сергей Трайков

Б.р.: Проф. Людмил Георгиев е бивш активист на СДС, бивш член на Централното ръководство на ДПС и приятел по чашка на Ахмед Доган,съучредител е на проруската „професорска партия“, съветник е на отцепилия се от ДПС Касим Дал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *