Протест с искане за касиране на изборите

ОлигарсиПротест с искане за касиране на изборите се провежда пред парламента. Протестът е организиран от партиите „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) и „Ред, законност и справедливост“ (РЗС).

Настояванията са за касиране на избора на депутати от ДПС, избрани в София чрез фалшификация в Турция.

„Протестът има ясна цел. Започваме и ще ги довършим с помощта на народа. Това е правителство на подменения вот. Никой не е искал в България ДПС да идва на власт“, заяви лидерът на РЗС Яне Янев.

Протестно шествие на „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) тръгна от Борисовата градина към Народното събрание с плакати с надписи: „Срам! Анкара избра депутати в София“, „София не е турска“. За кратко протестиращите спряха движението по бул. „Цар Освободител“ в София, в частта от Орлов мост до Софийския университет. Там те скандираха: „Долу БСП“ и „Искаме касиране“, предава агенция Фокус.

Двете протестни шествия на партиите тръгнаха от две различни точки в София, за да се съберат за общ митинг пред Народното събрание.

В района има засилено полицейско присъствие. Движението по бул. „Цар Освободител“ е спряно.

Граждански протести се очакват в цялата страна срещу правителството на Пламен Орешарски днес.

Общественото недоволство е организирано във Фейсбук, където на новия кабинет някои са дали името „Олигарски”.

Призоваващите към демонстрациите декларират, че не са обвързани с политическа сила или с протестите от зимата.

Според плановете в социалните мрежи протестът в София трябва да започне в 12 часа пред сградата на парламента, а в останалите градове – пред общините.

Основните обединителни становища на организаторите, както са публикувани в социалната мрежа са: касиране на изборите, да не се въвежда турски език в училищата, против поредното повишаване на тока и против ново разглеждане на проекта „Белене”.

От групата за национален протест на 2 юни призовават за мирни демонстрации. Заедно с гражданските, днес се провеждат и партийни протестни акции.

Протест срещу кабинета „Орешарски” се организира и в Бургас

Протест срещу кабинета „Орешарски” се организира и в Бургас, съобщи  Радио „Фокус” – Бургас . Протестът е обявен за неделя от 12.00 часа пред сградата на Община Бургас и се организира в социалната мрежа.

Потвърдили участие в него са над 730 души. Протестните действия ще бъдат част от националните протести, който се организират в столицата, Варна, Пловдив, Сливен, Русе, Стара Загора и дори Испания. Организатор на протеста, Тони Господинов, е разпространил декларация в интернет пространството, в която заявява, че протестът не е политическа поръчка.

„Протеста организирах, сам, без помощта на никой и без никакво финансова или каквото и да било стимулиране от друга страна”, пише още той. Господинов уточнява, че протестиращите ще уточнят исканията си в дните до неделя.

Източник ДАРИК и ДИР.БG www.dariknews.bg  www.dir.bg www..burgasnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *