Протестна мрежа: Полицейски произвол в Деня на независимостта

ОставкаНа 22 септември 2013 г. цяла България отбелязваше годишнина от обявяването на своята независимост.

В град Велико Търново няколко български цивилни полицаи показаха как тази независимост може да бъде потъпкана, заедно с българската Конституция, и си позволиха на два пъти да скъсат плакат на протестиращи, отказвайки да се легитимират.

Протестна мрежа остро осъжда подобни действия и ги намира за абсолютно неприемливи, в пълен разрез с европейския избор на България!

Ограничаването на конституционните права на гражданите за свободна изява на тяхното мнение и мирен протест е недопустима. Това още веднъж показва политическото лицемерие на управляващите и е поредно доказателство за тяхното антидемократично и антигражданско поведение.

Настояваме прокуратурата да разследва този полицейски произвол, който се случва пред очите на цяла Европа в държава членка на Европейския съюз през 21 век. Настояваме тези служители и отговорните за тази заповед техни началници да бъдат наказани. Ще подадем сигнал по надлежния законов ред, както и ще разгласим случилото се пред съответните европейските институции.

Призоваваме редовите служители на МВР да не се подвеждат по противозаконните заповеди и при изпълнение на своите служебни задължения да спазват стриктно законовите разпоредби. Призвани в това да бъдат пазители на закона, да не се превръщат в престъпници на Конституцията, нито в инструмент за насаждане на страх!

Още веднъж обръщаме внимание на всички български граждани и призоваваме за тяхната бдителност и противодействие срещу правителство, което на думи заявява, че „се е преборило със страха“, а на дело упражнява с нищо непредизвикани репресии над мирно протестиращи българи!

Неудобният плакат, който властта така арогантно скъса, гласеше „Чрез Оставка към Независимост“. Това остава единственият полезен ход за това компрометирано правителство. ОСТАВКА!

Протестна мрежа, 23.09.2013 г.

Позицията е разпратена от Антиправителствената информационна служба и до чуждестранни медии, европейски партии и евродепутати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *