Протестна мрежа: Ако не си протестирал, все едно не си бил студент!

Скъпи колеги,

 

ПротестиНа 1-ви октомври се открива учебната година в българската Алма Матер – Софийският университет „Св. Климент Охридски”.

На същия ден ще се проведе и 110-ият пореден протест #ДАНСwithme срещу настоящото управление на страната, с искания за #оставка на кабинета на Пламен Орешарски и насрочване на нови парламентарни избори.

Поздравяваме всички студенти, които са заедно с нас през изминалите три месеца, и призоваваме техните колеги да се присъединят към протестното движение.

По цял свят студентската общност е онзи естествен коректив, чувствителен индикатор на дефицита на справедливост. Студентите винаги реагират срещу порочното управление и генерират обществена промяна.

През 1990 г. именно студентите бяха най-активната движеща сила, довела до оставките на президента Петър Младенов и на правителството на Андрей Луканов.

През 1997 г. кабинетът на Жан Виденов падна вследствие на едномесечни протести и блокади в цялата страна, като отново студентите бяха водещи.

Още по-назад във времето можем да припомним и университетската криза от 1907 г. Тогава студентите от Алма Матер освиркват княз Фердинанд. В резултат, с указ на Министерски съвет е постановено закриването на Софийския университет.

Това решение е категорично отхвърлено от академичната общност и никога не се осъществява на практика. Една година по-късно князът е принуден да го го отмени.

Няма власт, която да може да си позволи да игнорира студентите като фактор в обществото. В най-новата история на България – умишлено или поради липса на държавническа далновидност – почти всяко управление пренебрегва образованието като приоритетна тема. Качеството му постоянно се влошава, докато политиците получават своя желан некомпетентен и лесен за манипулиране електорат.

Обръщаме се към вас с „колеги”, защото да си студент не е просто период от живота, а състояние на духа. Да си студент е принадлежност към общността на най-будните и критично мислещи хора, които не се примиряват с несправедливостта.

Много от вас са част от десетките хиляди, протестиращи от 14 юни насам. С началото на новата учебна година очакваме още по-многобройно участие на академичната общност. Студентите ще влеят свежа сила в протеста, за да довършим заедно едно напълно компрометирано и загубило всякаква морална легитимност управление – първото правителство в 125-годишната история на Алма Матер, чийто образователен министър не поздрави академичната общност в деня на основаването на университета 27 септември…

Знаем, че ще се срещнем пред Министерски съвет, Народното събрание и на Орлов мост.

Ако не си протестирал, все едно не си бил студент!

#ДАНСwithme, #ОСТАВКА!

30.09.2013

Протестна мрежа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *