ПРОТЕСТИ В ГЪРЦИЯ: НЕ СА СЪГЛАСНИ ИЗОБЩО ДА ИМА „МАКЕДОНИЯ“ В ИМЕТО НА БИВШАТА ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА

greece bgnes

Недоволните искат правителството в Атина да има по-твърда позиция в преговорите и да не отстъпва

В десетки градове в Гърция днес са организирани протести срещу употребата на „Македония“ в евентуалното ново име на бившата югославска република Македония. Демонстрациите в Пела, родното място на Александър Велики, и на други места трябва да покажат, че жителите на Гръцка Македония са „в състояние на готовност“ по отношение на преговорите между гръцкото и македонското правителство, заявяват организаторите.

В понеделник организаторите на демонстрациите срещу споразумението с Македония за името на страната призоваха всяка една договорка и споразумение между Гърция и Македония да бъде поставено „на масата“ за одобрение от народа чрез национален референдум. Според протестиращите в името на държавата не трябва да се спомената „Македония“ по никакъв начин, което би изключило всичките предложени до момента имена.

Подобни протести се провеждат от хардлайнери както в Гърция, така и в Македония през последните месеци, след като двете правителства обявиха, че се полагат нови усилия за постигане на решение на въпроса. Повече от 100 хиляди души участваха в демонстрация в Атина през февруари.

Вчера от опозиционната партия в Гърция „Нова демокрация“ пък заявиха, че планират да внесат в парламента предложение за вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас, което може да доведе до предсрочни избори в южната ни съседка. От опозицията ще внесат вота за недоверие, ако по-малкият партньор в управляващата коалиция в страната – партията „Независими гърци“, не подкрепи споразумението за името на Македония между Скопие и Атина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *