ПРОТЕСТИРАЩИ НАХЛУХА В МАКЕДОНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НАПАДНАЛИ ДЕПУТАТИ

Macedonian riot police block the road near the parliament in Skopje. Macedonia April 27, 2017. REUTERS/Ognen Teofilovski

Над 70 души са ранени, поне 40 са задържаните

Протестиращи са нахлули в сградата и са нападнали депутати. Лидерът на социалдемократите Зоран Заев се е появил окървавен пред медиите. Нахлулите в сградата са поддръжници на бившия премиер на страната Никола Груевски. Властите обявиха, че при сблъсъците във и около парламента са ранени над 70 души.

Към 23.30 ч. българско време македонската полиция започна да разгонва демонстрантите пред парламента с шокови гранати, за да евакуира депутатите, които все още са в сградата. Именно шоковите гранати са причина за нараняванията на помвечето от пострадалите. Голямата част от травмите са в областта на главата. Има и пострадали депутати. Съобщава се и за нападната журналистка от Радио Свободна Европа от крайни националисти. Към 00.15 ч. властите обявиха, че депутатите вече са евакуирани. Независимо от това пред парламента все още имаше крайно десни демонстранти.

Причината за вълната от недоволство е изборът на етнически албанец за председател на парламента. Това е Талат Джафери, който е избран с гласовете на социалдемократите и албанските партии. Той е член на албанската партия Демократически съюз за интеграция.

Депутати от ВМРО-ДПМНЕ оспориха вота, твърдейки, че той не е протекъл по обичайната процедура чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила.

Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие. В телевизионно обръщение към нацията той призова за разумно и отговорно поведение и заяви, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес.

На парламентарните избори в края на миналата година ВМРО-ДПМНЕ и Груевски спечелиха най-много депутатски места, но не успяха да съставят коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да продължат да управляват.

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) на Заев се договори за коалиция с три албански партии и създаде ново управляващо мнозинство. Георге Иванов, който е близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи мандат на Заев за съставяне на правителство, обвинявайки новата коалиция, че възнамерява да разпокъса Македония.

Хиляди македонци протестираха в последните месеци в подкрепа на Иванов и Груевски, който настояват за нови избори за излизане от политическата криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *