ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА – НА ГЛАСУВАНЕ В ПАРЛАМЕНТА

NS BGNES

Възможни са промени в управляващата коалиция

Ключов ден за стабилността на управлението. Днес депутатите трябва да гласуват окончателно промените в Конституцията, които ще послужат за основа на дългоочакваната съдебна реформа. До него се стигна след постигнатия компромис при разговорите между съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев и лидера на ДПС Лютви Местан. Поправката в Конституцията предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари – съдийска и прокурорско-следователска, както и увеличаване правомощията на Инспектората към ВСС.

На 3 декември парламентарната комисия, която разгледа предложението за промени ги окастри. Депутатите трябваше първо да гласуват проекат за промени приет на първо четене. Вместо това обаче първо бе гласувано предложение на АБВ за коригиране на парламентарната и магистратската квота в ВСС. То бе подкрепено с гласовете на АБВ, ДПС и БСП.

Прокурорската колегия ще се състои от 11 души, като ще има  един избраник на парламента по-малко, т.е. петима, а не шест, както беше гласувано на първо четене. Останалите членове на прокурорската колегия ще са шест – четирима избрани от прокурорите, един – от следователите плюс главният прокурор, така съотношението между парламентарна и прокурорска квота става 5 на 6. Това означава, че главният прокурор ще има мнозинство в колегията, защото и прокурорите и следователят са му подчинени. На този вариант държаха ДПС и АБВ, който считат, че в противен случай е застрашена независимостта на съдебната система.

В съдебната колегия ще има 14 души –  шест избрани от съдиите, шест от парламента плюс двамата председатели на върховните съдилища. Председателите на ВКС и ВАС обаче се определят от ВСС. Така на практика се нарушава принципа, че съдиите трябва да бъдат администрирани от орган, в който преобладават съдиите, избрани от съдии. „Пълен абсурд се получава: засилва се самоуправлението на прокуратурата и се ограничава независимостта на съда“,коментира във фейсбук Иванка Иванова, ръководител на правната програма на Институт „Отворено общество“. Комисията отхвърли предложението за реформи в прокуратурата внесени между двете разглеждания на промените, като и предложението да се въведе явно гласуване във ВСС. Последният ще довърши мандата си в настоящия си състав, но ще бъде разделен на две колегии.

Всички тези промени  предизвикаха спорове и сътресения в управляващата коалиция. Заговори се за оставки на министри. При гласуването днес се очаква се сложна конфигурация, а основният политически въпрос е ще се пропукат ли коалиционните отношения заради конституционните промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *