ПРОЛИВЕН ДЪЖД ОТНОВО ОТНЕСЪЛ 40 МЕТРА ОТ ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА ОГРАДА

oGRADA fb

Валери Симеонов потвърди за аварията, но заяви, че по възстановяването на съоръжението се работи

За втори път оградата на границата падна жертва на природните стихии, след като дъжд отнесе част от съоръжението в района на Малко Търново. Участък от около 30-40 метра от оградата с Турция е отнесен, работи се по възстановяването ѝ, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов, чиято кауза като вицепремиер беше именно преградното съоръжение.

Там имало 24-часови постове. Снимките разпространи Николай Цонков от БСП и патриотът призна, че те са истински. Разрушеното място било в дълбок дол. Инцидентът станал след проливен дъжд. Това струпване и стичане на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл, дървета, отнасяне на пътища и отнасяне на тази част от оградата, обясни Симеонов.

Оградата не е направена около „Александър Невски“ на жълтите павета, а на изключително насечен терен и вече се работи по възстановяването, каза още той.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков каза, че съоръжението ще бъде ремонтирано, но няма причина фирмата изпълнител да бъде глобена, тъй като не става въпрос за повреда заради некачествено изпълнение. „Има един малък участък, който е пострадал и това се случи в деня, когато Одрин беше изцяло потопен във вода. Има фирма, която я поддържа и отстранява повредата“, каза Чолаков и заяви, че това ще отнеме около седмица. В това време ще бъдат възстановени „няколко елемента“. По обясненията му Гранична полиция е поставила физическа охрана на мястото на разрушената ограда, а въпросът дали е имало опити за незаконно преминаване на границата губернаторът препрати към МВР.

Заради подобни снимки, които преди година направи депутатът от БСП Елена Йончева, правителството забрани достъпа до оградата и създаде 3-километрова зона, достъп до която може да се дава само от МВР. Миналогодошиното срутване на оградата се случи след поройни валежи в областта.

Великата българска ограда, както беше наречено съоръжението от бившия вицепремиер Валери Симеонов, излезе златен проект, като парите за него, по настояване на Обединените патриоти, бяха раздадени без обществени поръчки. За общо 132-та километра защитно съоръжение, цената на километър ограда, с прилежащите ѝ пътни участъци, излиза около 1.3 млн. лв. на километър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *