ПРОКУРАТУРАТА: ЕДИНСТВЕНО ВИСОКАТА СКОРОСТ Е ВИНОВНА ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО

hitrino-bgnes

Станко Станков: Повторното пускане на ток е причинило взрива в Хитрино, от НКЖИ четири дни преди катастрофата искали ремонт на стрелките на гарата

Експертните заключения са категорични, че единствената причина за възникването на това транспортно произшествие, е високата скорост, с която са се движили и навлизането в района на гарата с двойно по-високо скорост. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на Нова телевизия по повод представената от компанията „Булмаркет“ експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път.

„Това не е нова хипотеза, а това са обстоятелства, които са били въпрос на разследване от нас“, уточни Арнаудова и допълни, че тази хипотеза, която се представя от „Булмаркет“, е отхвърлена. Тя допълни, че експертизата поръчана и платена от фирмата, по никакъв начин не може да влияе върху решенията на прокуратурата и на съда.

Днес пред bTV Станко Станков, управител на „Булмаркет“ разкри подробности от експертизата, изготвена от германски и румънски експерти. Според нея причина за трагедията не е високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път.

Фирмата е платила за експертизата 25 хил. евро, каза Станков. По думите му под нея са се подписали 8 – 9 международно признати експерти, които „не биха си сложили главата в торбата“. Заключението на специалистите е, че инцидентът щеше да е предизвикан от висока скорост, ако тя е била 111 км в час, а скоростта на композицията е била 78 км в час, допълни той.

От компанията, чиито вагони дерайлираха на гара Хитрино показаха официална телеграма, изпратена от НКЖИ четири дни преди катастрофата. Според документа е трябвало да има ремонт на стрелките на гара Хитрино, но той не е направен. Компанията, която стопанисва цистерните, с които е пренасян пропан-бутан и пропилен от фирма „Булмаркет“, е пуснала в движение цистерна с много тънко дъно. По думите на Станков – около 3 пъти по-тънко от обичайното. Тези цистерни са спрени от производство през 1980 г. от швейцарския производител заради тънкото дъно. Има предписание да бъдат допълнително подсилени, ако се използват, уточни той.

Ако дължим обезщетения на семействата на загиналите, ще ги платим, обяви управителят на „Булмаркет“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *