ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЧЕРЕШИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ

cHERESHI BGNES

Хората се оплакват, че продукцията им се купува от тях за под 1 лв. а стига до потребителите за близо 10 пъти по висока цена

Производители на череши от Старозагорско излязоха на протест срещу ниските изкупни цени. Недоволните са се събраха на пътен възел „Стара Загора” на магистрала „Тракия”. Пътят не е блокиран, а в знак на недоволство демонстрантите изсипаха няколко касетки с плодове на земята.

По обяд всички протестиращи се изтеглиха в отсечката, която води до близкото старозагорско село Загоре. Пътят, който води от и за Стара Загора е охраняван от полицаи, те регулират движението.  Директорът на Областната дирекция на полицията в Стара Загора комисар Георги Хаджиев каза, че протестиращите са дали само уведомително писмо и нямат разрешение за пътна блокада.

Сред събралите се протестиращи повечето са берачи на череши, а едва десетина са производителите. Берачите са от старозагорските села и споделиха, че берат предимно масивите с дръвчета в Николаевско. Има и берачи от Сливенско. Протестиращите изхвърлиха няколко касетки с череши на земята и скандираха, че искат по-високи изкупни цени, че работят за хора, с които имат договори, и желаят да останат да работят в страната.

При недоволните дойде зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Той обясни, че е учуден от протеста, който се организира край Стара Загора. По думите му разговори с производители на череши вървят в министерството заедно с експерти повече от седмица. Той смята, че хората на протеста са подведени. Зам.-министърът посочи, че уважава техния труд и е дошъл да ги изслуша. Димитров оказа, че подпомагане по de minimis е възможно само ако има загуби, които са и под себестойността на продукцията. Миналата година такава помощ са получили производителите, чиито насаждения измръзнаха. Той припомни, че държавата дава субсидия. „Въздържам се да кажа дали днес тук има проблем, но ако има, ще трябва да го решим“, посочи зам.-министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *