ПРОДЪЛЖАВА УМЪРТВЯВАНЕТО НА ОВЦЕ И КОЗИ В ЯМБОЛСКО

Ovce bgnes

Протестиращи не допускаха ветеринарите до животните, но това само временно преустанови евтаназирането

В боляровското село Шарково ще продължи умъртвяването на овцете и козите, евтаназията на които се провежда заради случаи на чума сред преживни животни в района. Това стана ясно след среща на земеделският министър Румен Порожанов с местни животнодвъди.

Припомняме, че социалните мрежи настръхнаха от недоволство срещу избиването дори на здравите животни на земеделски стопани. Мрежата обикалят трогателни видеа, на които стопаните искрено оплакват животните, които са отглеждали с години, а сега ще бъдат избити без стопаните да бъдат убедени, че има реална нужда от тази мярка.

Пред тях Порожанов заяви, че се търсят варианти обезщетенията за умъртвените животни да са адекванти на загубите, съобщи БНР. Порожанов им е обещал да имат избор дали за евтанизираните животни да им бъде платено с пари, или да им бъдат докарани нови овце и кози, за да възстановят стадата си.

До момента в село Шарково са унищожени около 1200 животни, като предстои да се умъртвят още около 300. През следващите дни ще бъде извършена и дезинфекция на помещенията, в които са били животните. В сила е и забрана за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово като мярка срещу разпространението на чума по дребните преживни животни на други места, допълва телевизията.

През следващите дни ще бъде извършена пълна дезинфекция на помещенията, в които са били животните. Строги мерки се спазват при влизане и излизане в селото. В сила е и забраната за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово като мярка за неразпространението на болестта чума по дребните преживни животни.

Очаква се в понеделник в България да пристигне комисия от Главна дирекция САНКО на Европейската комисия. Тя отговаря за здравеопазването на животните и ще провери как българските ветеринарни власти спазват европейските регламенти за справяне със заразните заболявания при животните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *