ПРОДЪЛЖАВА БИТКАТА С ОГЪНЯ В КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ, НО ПОЖАРЪТ Е ЧАСТИЧНО ЛОКАЛИЗИРАН

Kresna Pojar bgnes

Пламъците се опитват да потушат 500 огнеборци, два модула военни, служители на горите и доброволци от селата

Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев на брифинг тази сутрин, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. На терен в момента работят 500 човека, 125 от тях са пожарникари. В акцията участват и два модула военни, служители на горите и доброволци от селата. Към момента огъня обхваща около 7 000 дка гори.

През нощта над 150 огнеборци са гасили пожара. Пожарникарите са гасили главно огъня, застрашаващ домовете на жителите на евакуираните села Ощава и Сенокос. 115 жители на двете околни села бяха евакуирани снощи, те са настанени в близки села. По заповед на премиера на мястото бе и министърът на вътрешните работи Валентин Радев, под негово ръководство е сформиран кризисен щаб.

„Няма проблеми със селата и къщите. Опасността обаче не е преминала“, обясни Радев. Най-застрашеното населено място към момента е селото Стара Кресна. „Селата са опазени, няма опасност за къщите. Направена е организация днес хората да могат да се върнат и да нахранят животните си“, допълни вътрешният министър. След като нахранят животните си, хората ще трябва отново да напуснат домовете си.

На мястото на пожара са изпратени и два медицински автомобила, защото има реална опасност за здравето на огнеборците. Поддържа се и постоянна връзка с министъра на здравеопазването, в случай че се наложи изпращане на допълнителни медицински екипи.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов заяви, че в ранните часове на днешния ден обстановката е била критична. „За радост успяхме да опазим село Сенокос. На практика цялата горна махала на селото беше спасена. По периметъра критична ситуация не е имало. Предстои оглед за установяване на щетите“, допълни Николов.

Работата по гасенето на пожара продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *