ПРОВАЛ НА РАЗГОВОРИТЕ ЗА КОАЛИЦИЯ В ГЕРМАНИЯ

Merkel reuters

Социалдемократите отхвърлят коалиция с Меркел, Зелените очакват избори около Великден

Лидерът на германската Свободна демократическа партия Кристиан Линднер обяви снощи, че проучвателните преговори за коалиционно правителство с консервативния блок на германския канцлер Ангела Меркел и Зелените са се провалили. За да постигнат мнозинство в парламента, християндемократите на Меркел (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) могат да съставят т.нар. голяма коалиция с Германската социадемократическа партия (ГСДП).

От там обаче обявиха, че партията остава в опозиция и няма да сформират коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, като настояват за нови парламентарни избори, съобщава германските медии. Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц обяви позицията на партията след снощния провал на проучвателните преговори между Християндемократическия съюз на Меркел, техните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз, Зелената партия и либералната Свободна демократическа партия.

„Смятаме, че е важно гражданите на нашата страна … да преоценят ситуацията“, изтъкна Шулц на пресконференция в Берлин, допълвайки: „Ние не се плашим от нови избори.“ Шулц също така каза: „Не сме на разположение … да влезем в голяма коалиция.“

Високопоставен политик от Зелената партия на Германия заяви, че страната може да се насочи към предсрочни парламентарни избори „около Великден“ след провала на проучвателните разговори за коалиционно управление, информира „Политико“. „В края на деня ние можем да очакваме нови избори около Великден“, каза пред радио Deutschlandfunk Юрген Тритин, депутат от Зелената партия и член на преговарящия екип.

След приключилите разговори между консерваторите, свободните демократи и Зелената партия германският канцлер Ангела Меркел заяви, че днес ще се консултира с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата се очаква да обсъдят различни варианти, включително предсрочни избори, правителство на малцинството и дори „голяма коалиция“ между консерваторите и социалдемократите, според „Шпигел“. Но Социалдемократическата партия днес отново повтори, че ще остане в опозиция и че не се безпокои от нови избори.

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ определи провалените преговори като „добър ден за Германия“. Лидерите на „Алтернатива за Германия“ призоваха Ангела Меркел да подаде оставка като канцлер.

В същото време френският президент Еманюел Макрон изрази тревогата си от провала на преговорите за коалиция в Германия. „Не е в интерес на Франция нещата да се блокират“, каза Макрон в началото на среща с опозиционната Републиканска партия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *