ПРОБИВ ЗА КОАЛИЦИЯ В ГЕРМАНИЯ МЕЖДУ ПАРТИИТЕ НА МЕРКЕЛ И ШУЛЦ

FILE - In this Dec. 19, 2013 photo then European Parliament President Martin Schulz, left, talks with German Chancellor Angela Merkel, during an EU summit at the European Council building in Brussels. A new poll published Friday, Feb. 24, 2017 shows Germany's center-left Social Democrats nudging past Chancellor Angela Merkel's conservative bloc in support for the first time in more than a decade. (AP Photo/Yves Logghe, file)

След 24 часа разговори двете партии са съгласували план за започване на официални коалиционни преговори

Двете партии са съгласували план за започване на официални коалиционни преговори, обявиха партийни източници пред Ройтерс. Световната осведомителна агенция отбелязва, че информацията увеличава перспективите за прекратяване на политическата безизходица в страната след парламентарните избори през септември 2017 г. Източниците на информацията са неофициални.

Развитието на сагата около съставянето на правителство между ХДС/ХСС и ГСДП идва след безпрецедентни преговори, които продължават вече повече от 24 часа без прекъсване. Шестимата лидери започнаха да представят на партийните членове плана от 28 страници, разкриха източниците. Според разпространявана информация в плана не се предвижда увеличение на данъците, партиите са ангажирани да подсилят еврозоната в тясно сътрудничество с Франция, а също така желаят да трансформират Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд под парламентарен контрол.

Двете партии са се съгласили Германия да отдели повече пари за бюджета на ЕС с цел подпомагане възстановяването на еврозоната, както и за прокарване на структурни реформи, пише „Билд“. Целта на консерваторите и социалдемократите е да изградят „стабилно и ефективно правителство“. От документа става ясно още, че Германия ще приема от 180 000 до 220 000 бежанци на година. Те са договорили и промени в политиката на здравно осигуряване.

Преговарящите са постигнали съгласие незабавно да прекратят износа на оръжие за страни, които участват в конфликта в Йемен. Договорили са план до 2021 г. да наложат данъчни отстъпки за гражданите в размер на 10 милиарда евро; 4 милиарда евро ще бъдат отделени за социални жилища; 5,95 милиарда евро ще бъдат инвестирани за цифровизация, образование и изследвания; до 2030 г. 65% от произвежданата енергия да е от възобновяеми източници и забрана на ГМО растенията.

Споразумението постила пътя за подробни преговори през следващите седмици. За да бъде прието то окончателно, е необходимо да бъде одобрено от партийните ръководства на консерваторите и социалдемократите по-късно днес, посочва Франс прес. В същото време ДПА информира, позовавайки се на източници, запознати с преговорите, че окончателното споразумение зависи от това дали Ангела Меркел и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц ще успеят да се договорят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *