При катарците инвестициите не са бизнес, а политика

При катарците инвестициите не са бизнес, а политикаС амбицията да стартира  няколко проекта за възстановяването на Газа, емирът на Катар  Шейх Хамад бин Халифа ал Тани за първи път от пет години отиде в Ивицата Газа. Посещението е прецедент, доколкото поставя началото на посещението на  на държавен глава в палестинската територия след поемането на контрола от страна на ислямисткото движение „Хамас” през 2007 година. Така докато напрежението  между Ливан и Сирия ескалира и руши без това крехката сигурност в региона, емирът на най-богатата според Форбс страна в света продължава да провежда своета умела външна политика и да  защитава геополитическите си интереси.

  Очаква се програмата от помощ за над 250 милиона долара да създаде хиляди работни места.

254 милиона долара е приготвила Катар в амбициозния план да  възстанови и модернизира Газа.  на стойност 254 милиона долара – най-голямата помощ, откакто ивицата беше опустошена в израелската военна офанзива преди около четири години. Катарският проект включва обновяване на три основни пътя, създаване на нов град, изграждане на болници и жилищни сгради и основен ремонт на инфраструктурата.

СИНХРОН: Мохамед ал-Амади – посланик на Катар в палестинските територии

Срещаме се, за да съобщим добра новина, която ние и нашите роднини в Газа очакваха – за стартирането на пет проекта за строеж на пътища, жилищни сгради и модернизация в здравния сектор.

СИНХРОН: Юсиф Грас – министър на строителството в Газа

Казвам голямо благодаря на Катар за непрекъсната подкрепа и помощ.

Проектът ще изисква сътрудничеството на Израел и Египет за преноса на строителни материали и тежка техника в Газа, която е под частична блокада. Работата на място ще стартира в рамките на три месеца, като се започне с изграждането на  магистрала по крайбрежната ивица на Средиземно море. Проектите са от ключово значение за преобразяването на Газа и живота на милион и 600 хиляди души, 28% от които са безработни. Според икономисти, местните изпълнители, спечелили търговете, ще създадат хиляди нови работни места.  Ислямисткото движение Хамас, което контролира Газа, приветства този ход като доказателство за излизането й от изолацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *