ПРИЕХА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА: НС НЯМА ДА МОЖЕ ДА ИЗИСКВА ОТЧЕТ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА ДЕЙНОСТТА НА ПРОКУРАТУРАТА

Hristo Ivanov BGNES

Правосъдния министър подаде оставка, Радан Кънев минава в опозиция

След напрегнати дебати по петата поправка в Конституцията и след три поредни гласувания промените в конституцията вече са факт. Според тях парламента няма да има право да изисква от главния прокурор отчет за дейността на прокуратурата. За сметка на това депутати ще могат да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. До този компромисен вариант се стигна след три гласувания на текста.

В крайна сметка след оживени дебати промените бяха приети на второ четене, но не във вида, в който бяха одобрени на първо, а по-скоро във вида гласуван миналата седмица в парламентарната комисия. Припомняме, че именно селд нейното заседание започна бюрята в политическото пространство.

Според гласувания на първо четене проект за промени в Конституцията се гарантираше независимост на съдиите, тъй като в тяхната колегия остана по-малка политическа квота за сметка на съдийската. В прокурорската се предвиждаше по-сериозно присъствие на политическата квота, която да гарантира отчетност на главния прокурор. Миналия четвъртък обаче изненадващо АБВ прокара в комисия предложението си за преформатиране на квотите, което силно се различава от идеята на РБ и Христо Иванов.

Именно по тази причина след гласуването на промените от парламентарната трибуна правосъдния министър Хрисот Иванов подаде оставка. „Въпреки, че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока върховенството на правото, сега, с това гласуване, се направи символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието“, заяви Иванов. Предстои той да се срещне с министър-председателя, за да му връчи официално оставката си. По-късно в кулоарите на парламента той заяви, че този развой на събитията е най-хубавият подарък, който ще получи за Коледа и заяви че се оттегля, тъй като не може политически да повлияе на промените, които би искал да се случат в съдебната система.

 

Лидерът на реформаторите Радан Кънев също коментира развоя на събитията, като изрази разочарованието си от гласуването на ГЕРБ. След подаването на оставка от страна на Хрисот Иванов, Кънев обяви, че оттегля подкрепата си от премиера Бойко Борисов и правителството. До края на седмицата се очаква РБ да вземе политическо решение дали и как оттук нататък ще подкрепя кабинета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *