Прецедент! Момиче-старица шашна докторите

Елена Мелникова31-годишната рускиня Елена Мелникова ще стане за пръв път майка. Отстрани погледнато, това е обикновена новина – без всякакви сензации. Шокиращото в случая е, че Елена ще е първата жена, болна от прогерия, която има смелостта да опита щастието да бъде майка. Болестта се характеризира с бързо стареене на тялото и клетките. Елена започва да се състарява едва на 18 години. Отначало никой не може да разбере каква е причината. След няколко години лекарите поставят страшната диагноза. В света има около сто души, поразени от това изключително рядко генетично заболяване, което превръща деца и младежи в сбръчкани старци, съобщава Lifenews.ru.Когато Елена опитала почти всички лечения и била на ръба на отчаянието, от нейния случай се заинтересувал пластичният хирург Александър Tепляшин, който използва технология със стволови клетки.Той успява да върне не само самочувствието на специалната си пациентка, но и да коригира лицето й така, че тя да прилича на връстниците си. Елена не крие, че е невероятно щастлива от бременността си.

“Заченах по естествен път, бебето е на 29 седмици, а дори токсикоза нямаше. Приятелки ми се смеят, че съм кльощава, но сега те казват, че приличам на пингвин”, казва Елена.

Лекарите наричат случая на Елена уникален и се надяват, че генетичното заболяване няма да се предаде на детето. “Почти всички пациенти с прогерия умират в много млада възраст. Това е наследствено заболяване, и детето ще е негов носител. Но ако бащата на детето е в норма с този ген, по-вероятно няма да се разболее”, казва генетикът Алексей Куликов.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *