ПРЕРАЗГЛЕЖДАТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ

Bolnica bgnes

Здравното министерство ще търси начин да увеличи субсидиите без да предизвика санкция от Европа

Екипът на здравния министър Кирил Ананиев ще прегледа възможностите за икономии в бюджета на ведомството. Целта е да могат да се повишат средствата, които лечебните заведения получават по Методиката за субсидирането им всяка година.

В рамките на преговорите с Българския лекарски съюз за новия рамков договор пък ще се търси начин за повишаване на цените на клиничните пътеки, по които работят болниците. Сдружението на общинските болници пък ще предоставят на МЗ своята експертиза при актуализацията на медицинските стандарти.

Здравният министър Ананиев е категоричен в становището, че трябва „оптимизация“ на общинските болници. Според него така щяла да се достави качествена медицинска помощ и да се осигури достъп до здравни услуги и в най-отдалечените райони на страната. „Искаме да имаме здравеопазване в цялата страна и по тази причина сме готови да съдействаме, така че мерките, които ще се предприемат, да бъдат ефективни и да гарантират качествено здравеопазване“, заяви Кирил Ананиев.

Екипът на здравното министерство има ясна представа за състоянието на общинските болници и е готов да предостави експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения, обявиха от МЗ. Здравният министър поясни, че в момента за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички разумни становища, които постъпят в МЗ.

В понеделник предстои втора среща между представители на Сдружението, на министерството и на НЗОК, на която се очаква да бъдат набелязани конкретни мерки за подпомагане на общинското здравеопазване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *