ПРЕМИЕРЪТ НА ХОЛАНДИЯ ОТКАЗА ДА СЕ ИЗВИНИ НА ТУРЦИЯ И ДОРИ НА СВОИ РЕД ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ ВЛАСТИТЕ В АНКАРА

epa05840854 Netherlands Prime Minister Mark Rutte leaves at the end of the second day of the European spring summit in Brussels, Belgium, 10 March 2017. European leaders mainly focused on Brexit during the two-day summit after the European Council re-elected Donald Tusk as its president for a second term on 09 March 2017. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Марк Рюте определи изказванията на Ердоган като неприемливи

Холандският премиер Марк Рюте отказа да поднесе извинения на Турция от името на правителство. Повода Анкара да поиска подобно извинение беше отказът на Холандия да допусне турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая да говори на митинг за раферендума в Труция и последвалото ѝ експулсиране.

Холандският премиер изрази надежда, че дипломатическата криза между двете страни ще спадне, съобщава БТА, като се позовава на Франс прес. „Изобщо не може да става въпрос да бъдат поднесени извинения, (турците) би трябвало да направят това за онова, което сториха вчера“, каза Рюте пред АФП по време на предизборна агитация в Хага. Той нарече искането на Турция за извинение е „безумно“ и подчерта, че не е възможно то да бъде изпълнено.

Рюте дори поиска извинения от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган за острите нападки, отправени срещу Холандия, предаде Дойче веле. Повод за това бяха обвиненията от страна на турския лидер по адрес на Холандия в „нацизъм и фашизъм”. „Турция трябва да се извини за сравняването на холандците с нацисти“, подчерта Рюте. Той определи думите на Ердоган като неприемливи и допълни, че подобни изказвания не помагат за деескалацията на конфликта.

В неделния ден напрежението между двете страни достигна безпрецедентни размери. В сутрешните часове протестиращи пред генералното консулство на Холандия в Истанбул свалиха флага на холандската страна и го замениха със знамето на Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *