ПРЕМИЕРЪТ ЗАДЕЙСТВА НАЦИОНАЛНИЯТ ПЛАН ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ ЗАРАДИ ХИТРИНО

hitrino-1-bgnes

Евакуират цялото село заради опасна операция, раздават еднократна помощ от 325 лева

Премиерът Бойко Борисов разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. След взрива на влакови цистерни рано сутринта бе създадена организация за евакуация и извеждане на хората от село Хитрино, тъй като товарът от останалите цистерни ще бъде преместен в други, а това е изключително рисково.

На място са специалисти, които да направят това. Това съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Пожарникарите продължават да доизгасяват отделни огнища, проверяват се и всички сигнали за затрупани хора. Към момента има потвърдени данни за петима загинали и близо 30 пострадали. Спасителни екипи издирват затрупани хора сред руини на сгради в района на железопътната гара в Хитрино. Пожарникари продължават да обливат и охлаждат цистерните, една от тях още гори. Това съобщи на БТА Пламен Петров от Българския Червен кръст (БЧК) в Шумен, който е в селото.

В село Хитрино министър-председателят ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

В рамките на деня започва подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. и се оказва съдействие на хората останали без подслон. „Екип на министерството и на Агенцията за социално подпомагане още от рано сутринта пристигна в село Хитрино, за да се окаже помощ на нуждаещите се, има и деца сред част от семействата. След като стане ясно колко са пострадалите и какви са авариите, ще раздадем еднократни помощи от 325 лева на всички семейства“, каза министър Русинова.

Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *