ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ ИМАМЕ С РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ, КАКТО СЪС САЩ И ЕВРОПА

Borisov bgnes

Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин у нас във връзка с отбелязването на 140 години от установяване на нашите дипломатически отношения. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатът от БСП Антон Кутев относно националната политика на правителството за развитие на отношенията с Руската федерация за успешно реализиране на българските национални интереси.

Освен в областта на енергетиката, където тази седмица беше подписан договор за изграждането на тръбопровода „Балкански поток“ като продължение на „Турския поток“, има голям потенциал в сферата на фармацията. Според Борисов тук трябва да се заложи на българските частни компании, които трябва да бъдат насърчени да развиват отношенията си със своите руски партньори.

Свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение „Русофили“, не е сред темите в двустранни диалог, подчерта премиерът.

Кутев припомни, че през 2015 г. Румяна Бъчварова е говорила с нескрита гордост, че премиерът е спрял три енергийни проекта. Няколко месеца по-късно Борисов заявил същото. Междувременно това предизвикало реакцията на Лавров, поясни Кутев. Той допълни, през 2017 година е започнал процес на стабилно стопляне на отношенията с Русия. „Към днешна дата имаме да възродим два проекта АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, разясни Кутев.

В отговор на това Борисов заяви, че не сме имали подписан договор за „Белене“ и не сме знаели каква ще е цената и затова сме били против реализирането му. В момента са подадени около 12-13 оферти за „Белене“. На практика сега хипотезата за „Белене“ е различна, ние имаме 2 български реактора и към тях се присъединява РОСАТОМ, подчерта Борисов.

По отношение на „Южен поток“ премиерът уточни, че на практика огромният натиск и на САЩ, и на Европа, са го направили невъзможен.“Огромни усилилия положихме, за да може да се сглоби така проекта. Така или иначе проектът стартира. За над милиард евро ще текат процесите“, обясни Борисов.По думите е по-добре той да бъде наричан „Балкански поток“, тъй като в Европа думата „Балкан“ се възприемала по-позитивно.

Единственият проблем, който имаме, е с лицензите на оръжейните заводи, добави премиерът.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *