ПРЕКРАТИХА ТЪРСЕНЕТО НА БОЯН ПЕТРОВ. ТОЙ ЗАВИНАГИ ОСТАВА ПОД ШИША ПАНГМА

32501114_10215486227525891_1310744574729125888_n

Тази сутрин хеликоптер направи последен оглед на склоновете, няма шанс алпинистът да бъде открит жив

Хеликоптер излетя от Катманду към Шиша Пангма тази сутрин, за да издирва отново алпиниста Боян Петров, съобщи Dream Wanderlust в на страницата си във Фейсбук.  Времето позволи да се проведе операцията за финално търсене на Боян, който е в неизвестност от 3 май. След полета спасителната операция беше официално прекратена.

Това съобщи неговият приятел Кирил Петков, който участва в спасителната операция. „Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-имата приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“, написа Петков във Facebook.

Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, възможно е да е паднала лавина, но това е малко вероятно, заяви алпинистът Атанас Скатов, който изкачи без кислородна маска и без шерпи шестия по височина връх в света – Чо Ойо (8188 м.) и в момента е в базовия лагер Тингри и се готви да атакува Еверест, по бТВ. Дай Боже да стане чудо и да го открият жив и здрав, но шансовете са минимални, каза Атанас Скатов.

Петров е роден през 1973 г., баща е на две деца,жената до него е Радослава Ненова. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра. Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България. Боян Петров на два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота. Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания. От 16 април е последното му споделяне във Фейсбук. Тогава му предстои да изкачи Шиша Пангма. „От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта“, пише той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *