ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: УЛТИМАТУМИ НЕ ПРИЕМАМ, ЩЕ РЕША ЗА УКАЗА ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ГЕШЕВ В ОБОЗРИМ СРОК

Radev bgnes

Президентът Румен Радев ще реши в обозрим срок за прегласуването на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Държавният глава посочи, че не приема ултиматум от никого. Без да казва директно какво ще бъде решението му за избрания от ВСС за главен прокурор, президентът Румен Радев заяви: „Виждате, че аз не съм човек, който протака и използва различни машинации. Но, отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията, четете я внимателно и там ще си отговорите”.

В Конституцията няма друг вариант, освен подписване от негова страна, когато веднъж е върнал кандидатура за главен прокурор и ВСС отново му я предложи след прегласуване.  „Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение“, гласи текстът в член 129 на Конституцията на Република България, където не се налични други текстове, даващи му възможност да сезира КС, както го призовава група протестиращи пред Президенството.

Румен Радев каза, че и той се обърнал към Висшия съдебен съвет също с настояване, което “те, разбира се, не изпълниха по най-добрия начин”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *