ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ СВИКА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

Prezidentstvo BGNES

Президентът Румен Радев свиква днес от 10.00 часа на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“.  Това е първият КСНС, който държавният глава свиква от встъпването му в длъжност. През април лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че Радев се е съгласил с предложение на социалистите да свика КСНС на тема демографска политика.

Последният КСНС беше при президента Росен Плевнелиев през ноември миналата 2016 година. Тогава темата беше политическа обстановка в страната и набелязването на мерки за излизане от политическата криза след президентските избори и подадената оставка на правителството.

Паралелно със заседанието пред сградата на „Дондуков“2 е планиран протест на инициативата „Правосъдие за всеки“ заради срещата „ЦУМ гейт“. В отворено писмо до държавния глава от сдружението посочват, че нерегламентираните срещи на магистрати трябва да влязат в дневния ред на КСНС, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Инициатива „Правосъдие за всеки“ отправи призив към участниците в КСНС да включат в дневния ред на заседанието точка за обсъждане на: „Тревожното състоянието на съдебната система и съмненията за нарушаване на нейната независимост, във връзка с нерегламентираните контакти на висши магистрати, като елемент и заплаха за националната сигурност.“ Авторите изразяват очакване на заседанието на КСНС да бъдат поканени главният прокурор и председателите на върховните съдилища, които също да изразят своето становище по така повдигнатите въпроси. Те настояват след обсъждането КСНС да излезе със становище относно състоянието на съдебната система и събитията от последните седмици.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *