ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПОДПИСА УКАЗ, С КОЙТО ОСВОБОДИ ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА МВР ГЕОРГИ КОСТОВ

Georgi Kostov bgnes

Министър Узунов обвини Костов, че е оказвал политически натиск върху служители, Костов му връща обвиненията

Днес президентът Румен Радев е подписал указ, с който освобождава от заемания пост главният секретар на МВР Георги Костов. Мярката бе поискана с предложение на днешното заседание на Министерския съвет. Според служебния вътрешен министър Пламен Узунов той е нарушил принципа на политически неутралитет и е оказвал натиск върху петима полицейски служители в периода 2015 – 2016 г.

Узунов съобщи, че въпросните служители са били отстранявани от работа не по установения ред и „доброволно” са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности. Предполага се, че поне двама от тези петима служители са ръководителите на областните управления на МВР във Видин и Перник.

Индикации за смяна на генералния секретар на МВР се появиха още през миналата седмица, но тогава вътрешния министър Пламен Узунов обяви, че има добри служебни отношения с главния секретар на МВР. Костов пък обяви, че оставката му не може да бъде искана от вътрешния министър, а по предложение на МС и санкция на Президента.

През 2015 г. Костов беше сред хората, отправили критики по адрес на Узунов, който тогава си тръгна от МВР след твърдения за прикриване на инцидент от полицията. Според Костов обаче не той е оказвал натиск за „доброволно” напускане, а на него му бил оказван такъв натиск – от министър Узунов.

Костов заяви, че ще търси правата си по съдебен път.

Същевременно служебният вътрешен министър заяви, че няма да номинира нов главен секретар, а функциите ще се изпълняват временно от досегашния заместник на Костов – Георги Арабаджиев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *