ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПОДПИСА УКАЗА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА МЛАДЕН МАРИНОВ

Radev bgnes

В президентската институция са внесени необходимите документи в съответствие със съгласувателната процедура

Президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Така той ще може да стане министър на вътрешните работи.  От съобщението на президентството става ясно, че правителството все пак е задействало съгласувателната процедура между двете администрации.

„След като правителството се съобрази със закона и задейства съгласувателната процедура за освобождаването на г-н Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, днес подписах указа“, написа Радев във Фейсбук. „Слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството допълнително обосновават това решение. С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото“, добави в своята публикация президентът.

Миналата седмица Радев не беше подписал указа, а това отложи гласуването на трите министерски оставки, които бяха поискани от премиера заради трагедията на пътя край Своге и предизвикаха напрежение между управляващите в началото на месеца. Причината беше, че за оставките и гласуването на новите министри бяха в един акт на Министерския съвет, а Младен Маринов още не беше освободен от длъжността главен секретар на МВР. А законът не предвижда срок, в който това трябваше да бъде направено.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да назначи Маринов без подписването на президентски указ. Президентът Румен Радев пък даде няколко пъти да се разбере, че няма да пусне Маринов на министерския пост в МВР, тъй като процедурата не е спазена. До последно обаче управляващите твърдяха, че няма нужда да се изпълнява, защото Маринов сам е подал оставката си.

Междувременно управляващите решиха да не продължават да бавят рокадите в кабинета и беше взето решение парламентът да гласува трите министерски оставки поотделно, а не в пакет, както беше предвидено първоначално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *