ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ОТКАЗА ДА ПОДПИШЕ УКАЗА ЗА НАЗНАЧАВАНЕТО НА ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Radev 1 bgnes

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Държавният глава няма да подпише указа за назначаване, стана ясно на извънредно изявление в президентството.

Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат за главен прокурор. Независимо от това реших да се обърна към вас и към членовете на ВСС. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание на кандидати, заяви Румен Радев.

Той разкритикува и подхода на изнасяне и публикуване на становищата на държавни институции, включително МВР, ДАНС и ГДБОП, вместо на неправителствени организации. „Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа“, заяви Румен Радев.

Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин. Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения, обяви Румен Радев. С тези си мотив той връща избора на Иван Гешев за главен прокурор на ВСС.

Висшият съдебен съвет избра настоящият заместник на Цацаров за нов главен прокурор с 20 гласа „за”, като четирима от членовете на висшия кадрови орган се обявиха „против”. Изборът на Гешев, който беше и единствената кандидатура за поста на обвинител номер едно, премина при безпрецедентни мерки за сигурност и протест.

Да не подписва указа за назначаването призоваха президента от Съюза на съдиите, Български адвокати за правата на човека, инициативата Правосъдие за всеки, предшественика на Радев – Плевнелиев, както и Мая Манолова по време на кампанията ѝ за кмет на София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *