ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ПОКАНИ ВЛАДИМИР ПУТИН У НАС ЗА 3 МАРТ

Radev bgnes

Днес се очаква първата стенограма за КТБ да бъде качена на сайта на президентството, Радев подкрепя идеята за връщане на казармата

В телевизионно интервю президентът Радев обяви, че ще публикува днес първата стенограма от разговорите за КТБ – от 29 юни 2014 година. Това обяви президентът Румен Радев в интервю в специалната рубрика на bTV „Питай президента”.Той уточни, че текстът ще бъде качен на сайта на президентската институция и подчерта, че Софийският административен съд не го е задължавал да публикува стенограмата, като допълни, че може да обжалва решението във Върховния административен съд, може да върне решението с други мотиви или да прецени възможността да оповести частично стенограмите.

Президентът коментира, че има резерви за публикуването на стенограмите. „Това са едни митични стенограми, в които се насажда убеждението, че ще лъсне за КТБ кой колко е крал. Нищо подобно, няма такава информация. 10 минути след края на нашия разговор стенограмата от 29 юни ще бъде на сайта. Премахнати са само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ. Що се отнася до втората стенограма, моето решение е да не обжалвам. Предприел съм действия за декласифициране и ще преценя кога и дали да я оповестявам, защото първата стенограмата ще бъде тест за зрелостта на нашето общество дали заслужаваме прозрачност“, коментира президентът.  Според Радев истината за КТБ трябва да се търси в съда. „Искам да вярвам, че ще има виновни по казуса КТБ. Дано има. Все пак трябва да имаме доверие в българския съд, макар че има много какво да желаем от съдебната система по отношение на борбата с корупцията“, каза той.

В най-скоро време ще имам разговор с руския президент Владимир Путин и ще го поканя за тържествата по повод 140-ата годишнина от Освобождението на 3 март догодина. „Нямам никакви намерения да правя компромиси с историята заради обсесията на шепа изпаднали от парламента депутати”, декларира той по повод призивите на десни извънпарламентарни партии да не бъде канен руският президент за тържествата догодина. „България не трябва да разглежда никоя държава като враг. Не само с Русия трябва да развиваме прагматични отношения.”, коментира още той и подчерта, че санкциите срещу Русия вредят. „С удоволствие ще подкрепя всеки акт на отмяна на тези санкции но президентът не може сам да инициира такъв акт, една държава – също. Но рано или късно ще се стигне до това”, убедено заяви Радев.

Като алогична определи Радев идеята на Лозан Панов, за вадене на прокуратурата от съдебната власт. Той коментира организираните през седмицата от него срещи с председателя на ВАС Георги Колев, председателят на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. „Организирах тези срещи, защото дебатът за съдебната реформа е много полезен в нашето общество. Всички чакаме съдебната система да се превърне в тази, която ще гарантира справедливост, истинска война с корупцията“, заяви той. „Аз не мога да бъда арбитър. Президентът има наистина ограничени правомощия. Той назначава тези големите трима с указ по предложение на съдебната система. Но президентът трябва да знае проблемите в системата, трябва да знае вижданията на ръководителите на отделните органи в тази система“, каза още Румен Радев.

По-конкретно по идеята, представена му от Панов, той сподели: „Самият претекст за вадене на главния прокурор от съдебната власт, за да се орежат неговите правомощия и недосегаемост, каквито има в момента, ми се вижда алогична. Когато го изведем от тази съдебна власт и го направим абсолютно самостоятелен орган ще го направим още по-недосегаем“. „Що се отнася до свикване на Велико Народно събрание, в глава 9 на Конституцията, която се надявам, че г-н Лозан Панов е чел, много ясно пише, че за да се свика такова Велико народно събрание, трябва да има проект за промяна на сегашната Конституция или изцяло нова. Г-н Панов не ми представи такъв, нахвърли ми някакви мъгляви идеи. Но не може да поставя на президента задача да изготви такъв проект. Не е президентът органа, който проект за нова Конституция“, допълни той.

Според президента идеята на военния министър Красимир Каракачанов за връщане на казармата е добра, но в момента няма как да се осъществи, защото няма средства за това. По думите му в момента е по-добре да се фокусираме върху професионалната армия.

Всички въоръжени сили са еднакво важни и трябва да се развиват хармонично. В 3-годишната бюджетна прогноза няма достатъчно пари за решението на всички проблеми, но има целеви средства за проектите за многоцелевите изтребители и многофункционалните патрулни кораби – около 2,3 млрд. лв. Радев обяви, че е предложил тези пари да се разсрочат за 15-20 години вместо да се дадат само за тези два проекта.

Президентът подчерта, че спорът за купуването на изтребители според него е спор между авиатори и лобисти. „Последните искат да се освободим от сегашните самолети, защото са стари и да ги заменим с още по-стари, и то на цена като за нов самолет. Ето на това нещо те казват модернизация“, коментира Радев и допълни, че жизненият цикъл на тези нови самолети ще изтече в периода, в който ние ще започнем да ги получаваме. Той подчерта, че по време на служебния кабинет не са били променяни параметрите за това кой самолет да бъде избран – „Грипен“ или „F-16“. Според него точно хората, които сега критикуват процедурата, са подписали как да се изпълянва, така че или не са я чели, или не помнят, или нищо не разбират. „Ако питате мен – и трите наведнъж“, посочи Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *