Президентът очаква от партиите в четвъртък да му кажат ще има ли оставки и на кого

Среща при президентаНа срещата на Консултативния съвет по национална сигурност при президента в четвъртък ще се обсъжда по-широк кръг от теми от предварително планираните – реформата в сектор сигурност, каза днес държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти. Президентът очаква да се състои и дискусия по адекватни мерки за излизане от политическата криза, в отново е изпаднала страната.

„Нека да бъда много ясен. Това означава, че в четвъртък ние ще дебатираме не просто само по реформите в сектор сигурност и назначенията, и начина, по който ще бъдат направени, но и ще дебатираме генерално по ситуацията в България и какви са адекватните мерки за излизане от кризата. От парламентарно представените политически сили до четвъртък очаквам да консолидират позиции и да дойдат с ясни позиции в президентството. Ще има ли оставки, на кого, няма ли да има“, каза Плевнелиев.

Той допълни, че не е оправомощен по конституция да поставя въпроса за оставки, но счита, че е морален жест на всеки политик да прецени дали са необходими оставки на правителството или на политически лидери.

По думите му за пореден път българските граждани са показали своята силна демократична култура и любов към родината. „Те дават пример на политиците, дават пример и им подават ръка. Тези протести са много категорични. Те имат своята ясна причина и политиците е крайно време наистина да променят подхода“, заяви президентът.

За Плевнелиев назначението на Делян Пеевски е било своеобразен рекорд на политика на задкулисието в годините на прехода.“Не трябва да се допускат оттук нататък подобни стъпки, категоричен беше президентът.

По думите му изходът от политическата ситуация е възможен само в общите усилия на всички политически лидери. Президентът смята, че гражданите изискват от политиците да се обърнат с лице към тях и да вършат смислени неща по националните приоритети.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *