Президентът: Няма да допусна НСО да мине под друго разпореждане

Росен ПлевнелиевРеформата в сектор „Сигурност“ трябва да се основава на широк обществено-политически консенсус, за да е легитимна. Това заяви днес пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.

„За да спечелят доверието на обществото институциите трябва да са единни при определянето и реализирането на националните приоритети, така както са обединени при отбелязването на значимите за нацията ни исторически дати“, коментира държавният глава на връх Шипка, където под неговия патронаж се провеждат тържествата за 136-ата годишнина от Шипченската епопея.

Президентът бе категоричен, че не участва в междуинституционални „войни“ и остава открит за диалог с представителите на всички институции.

„Придържам се към конструктивния подход и постигнатия от парламентарно представените партии консенсус по отношение на реформата в сектор „Сигурност“. На заседанието на КСНС през месец април 2012 г., бе постигнато ясно съгласие, че Националната служба за охрана (НСО) ще продължи да бъде подчинена на държавния глава“, заяви Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

„НСО не бива да се политизира. Президентът е гаранцията за това. Той е надпартиен и деполитизиран. Такава трябва да бъде и НСО. Ще бъде изключителен скандал и голям проблем в сектор сигурност, ако НСО бъде прехвърлено към друга институция, която и да било тя. Министерският съвет сам по себе си е един политически орган.

Ще се боря категорично и няма да допусна НСО да мине в друго разпореждане.

По отношение на Национална разузнавателна служба (НРС) сме се разбрали още през 2012 г. Има сериозен смисъл НРС да отиде към Министерски съвет и изпълнителната власт“, заяви Росен Плевнелиев.

Според него, за да е легитимна реформата в сектор „Сигурност“, тя трябва да се основава на широк обществено-политически консенсус, а работата на парче няма да доведе до ефективни решения.

„Опитът, който имам с назначаването на председателя на ДАНС, се оказа неуспешен и оттук нататък няма да позволя каквото и да било отнемане на правомощия, имащи отношения към назначаването на ръководни длъжности в сектор „Сигурност“, каза още президентът Плевнелиев.

Държавният глава посочи също така, че българското общество категорично е изразило желанието си за промяна в Изборния кодекс, която да гарантира честното произвеждане на избори.

„Доверието към политиците и към институциите зависи и от способността им да работят в рамките на правила, които са общовалидни за всички“, заяви президентът Плевнелиев.

Източник: БГНЕС, vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *