ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ПОЛША НАЛОЖИ ВЕТО НА ПРЕДИЗВИКАЛИЯ ПРОТЕСТИ ЗАКОН

Duda Polsha bgnes

Държавният глава подготвял свой законопроект за съдебна реформа

Полският президент Анджей Дуда наложи вето на противоречивата съдебна реформа на правителството във Варшава, която предизвика множество протести и критики от международната общност. „Този закон няма да засили чувството за справедливост“ в обществото, заяви Дуда в телевизионно обръщение. „Съжалявам, че законопроектът за Върховния съд не ми беше представен, преди да бъде внесен в Сената“, каза той.

Президентът също така посочи, че разработва собствен законопроект за съдебна реформа и още днес ще се срещне с председателя на Върховния съд.

Приетият от горната и долната камара на полския парламент законопроект предизвика масови протести в страната, както и критики от страна на международната общност, според които по този начин се отнема независимостта на съда, който става зависим от управляващата партия „Закон и справедливост“. Измененията доведоха до остра реакция от страна на Брюксел, откъдето предупредиха, че предвиждат неизползвани досега глоби, които могат да достигнат до 300 000 евро за всеки ден, в който законът бъде в сила.

След приемането на законопроекта от двете камари на парламента единствената стъпка преди влизането му в сила е подписът на държавния глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *