ПРЕЗИДЕНТЪТ НА МЕКСИКО ОБЯВИ ТРИДНЕВЕН ТРАУР

Mexico bgnes

Жертвите на чудовищния трус вече надхвърлят 60 души

Най-мощното земетресение в Мексико от век насам отне живота на повече от 60 души, като се очаква техният брой да продължава да расте, съобщават спасителните служби в страната, които продължават да вадят хора под руините на домовете им. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието обяви тридневен национален траур след силното земетресение в четвъртък, което отне живота на поне 61 души, съобщава „Алджазира“.

Той описа земетресението от 8, 2 по Рихтер като „най-голямото, регистрирано в страната ни за последните 100 години и надхвърлящо силата дори на разрушителния трус от 1985 година, който отне живота на над 10 000 души само в столицата“.“Силата на това земетресение беше опустошителна, но сме сигурни, че силата на единството, силата на солидарността и силата на споделената отговорност ще бъдат по-големи“, каза Пеня Нието.

За момента най-страшно остава положението в щата Оаксака, където жертвите са 45. По последни данни 17 от тях са от града Юхитан. Други 12 души са загинали в щата Чиапас и още трима, включително и две деца, в съседния Табаско, гласи още информацията на спасителните служби. „Има много къщи, които са се срутили върху хората вътре“, заяви Луис Фелипе Пуенте, генерален директор на Агенцията за бързо реагиране, за телевизионния канал „Миленио“

Припомняме, около полунощ местно време в четвъртък беше регистриран трус с магнитуд 8.2. След него са отчетени над 330 вторични труса. Епицентърът се намира в Тихия океан, на около 90 километра югозападно от град Пихихяпан в щата Чапас. Земетресението беше последвано от цунами с височина около 70 см, което не причини щети. Засега не е ясен пълният мащаб на щетите от труса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *