ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗАЯВИ: НА СТРАНАТА НА ГРАЖДАНИТЕ СЪМ

Radev bgnes

Според  Румен Радев гражданите виждат, че не са приоритет и протестират

„Гражданите виждат, че не са приоритет на сегашното управление и то губи тяхното доверие. Българите ясно осъзнават, че всички действия и извинения от тук нататък на властта имат една цел – да не загубят властта, с която са се сраснали.“ Така президентът Румен Радев отговори на премиера Бойко Борисов, че президентът може да го критикува колкото си поиска. Държавният глава обясни, че е много важно всяка власт, независимо дали сегашната, или следващата, ясно да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин.

„Българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас“, заяви държавният глава. Той посочи, че има дълбок проблем с управлението и решението трябва да се търси от Народното събрание.

Президентът не може да иска оставки на когото и да е. Но в тази ситуация аз винаги ще бъда на страната на гражданите, категоричен беше Румен Радев. Помолен да коментира твърдения, че е „подстрекател“ на гражданските протести, президентът определи подобни изказвания като ирелевантни. „Протестите са закономерни и основателни и никой закон не забранява организирането им“, отбеляза Румен Радев.

На въпрос защо държавният глава е отклонил среща с представители на ГЕРБ, но е приел лидера на БСП Корнелия Нинова, Румен Радев призова да не се бърка „закон“ с „визия“. Няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне, защото той е накрая на законодателната верига, посочи Румен Радев и допълни, че Корнелия Нинова като лидер на БСП е поискала да го запознае с проекта на партията „Визия за България“. „Аз съм готов да приема лидера на партия ГЕРБ – г-н Борисов, и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж и по качество на живот“, заяви още Румен Радев.

Запитан как би коментирал поредните обидни квалификации по адрес на майките на деца с увреждания от страна на НФСБ, държавният глава посочи, че правителството и коалицията трябва да реагира, но за него такива изказвания от управляващите са недопустими.

Страната ни не бива да подписва Глобалния пакт на ООН за миграцията, смята държавният глава. „Управляващите вече се опариха от Истанбулската конвенция и се лутат как точно да определят своята позиция“, заяви Радев и добави, че досега управляващите никога не са изразявали твърда позиция навън.

На въпрос дали би се извинил от твърденията си на публична лекция, че България е блато, държавният глава обясни, че не е казал това, а че трябва да се измъкне от блатото. Радев посочи, че трябва да се предава правилно какво казва, защото иначе медиите попадат в графата на фалшивите новини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *