ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА УКРАЙНА И РУСИЯ ОБСЪДИХА ГАЗА И ИНЦИДЕНТА В КЕРЧЕНСКИЯ ПРОТОК

Putin Zelenski bgnes

Малко по-късно Украйна заплаши да насочва транзитния газ от Русия към своите подземни хранилища

Владимир Путин и Володимир Зеленски обсъдиха тази нощ по телефона проблемите с доставките на природен газ транзитно през украинска територия. Друга тема на разговорите е било искането на президента Володимир Зеленски Москва да върне документи от трите украински военни кораба, задържани от Русия през 2018 г. и върнати на Украйна миналата седмица. Разговорът е иницииран от украинската страна.

Припомняме, че на 18 ноември бе извършено прехвърляне към украинската страна на три кораба, задържани в района на Керченския проток. Зеленски е подчертал колко важно е да се върнат не само корабите, но и цялото им въоръжение.

Претенциите на Украйна към Русия по газовия въпрос ги смятат в Кремъл за абсурдни и неприемливи. Това обяви на 19 ноември прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Малко след разговора между двамата президенти изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко написа във „Фейсбук“, че Украйна ще насочва транзитния газ от Русия към своите подземни хранилища, ако не бъде постигнат договор за пренос на суровината.

По негови думи, в случай че няма споразумение, газът ще се разглежда като принадлежащ на неопределен собственик и ще остане в украинските хранилища, докато не бъде оформена необходимата документация.

По-рано ръководителят на „Нафтогаз“ Андрей Коболев заяви, че транзитът на руски газ, ако той продължи догодина, без да бъде подписан договор за транзит според условията на Киев, ще се смята за контрабанден.

Информационните агенции коментират, че в разговора не е била засегната предстоящата на 9 декември в Париж среща между двамата президенти с лидерите на Франция и Германия, на която ще се обсъждат начините за решаване на конфликта в Източна Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *