ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ: НЯМА ДА МЪЛЧА И БЕЗДЕЙСТВАМ, КОГАТО СЕ ЗАСЯГА СУВЕРЕНИТЕТЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Rumen Radev bgnes

Прессекретариатът на президентството разпространи позицията на президента Румен Радев по повод проектозакона за уседналостта

Позицията му бе разпространена снощи, само ден, след като уволненият директор на Съвета по законодателството Любомир Талев обяви, че промените в закона за българското гражданство, с които се въвежда принципът на уседналост при гласуване, са поискани от президента на среща на „Дондуков” 2. Припомняме, че от пръвосъдното министерство обявиха, че Талев е бил освободен, тъй като е публикувал законопроекта за обществено обсъждане без задължителното съгласуване с управленския екип на министерството и без да са изпъленни разпорежданията на служебния министър на правосъдието за поправка на текстовете за изборните права на българите, живеещи в страните членки на ЕС.

Ето и текста на позицията на Румен Радев, която публикуваме без редакторска намеса:

„В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони.

Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България.

Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице. Той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността  и независимостта на българската държава.

Напомням, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание. Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за  обществото и националната сигурност проблеми.” Румен Радев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *