ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ В ИСПАНИЯ ВСЕ ПО-ВЕРОЯТНИ

Ispaniya premier epa

Парламентът отхвърли предложения от правителството бюджет

По неофициална информация в петък премиерът Педро Санчес ще обяви предсрочни избори през април. Каталунските сепаратисти отхвърлиха законопроекта на премиера Педро Санчес, след като правителството отказа да обсъди искането на Каталуния за самоопределение. Проектът бе отхвърлен от 191 депутати в 350-местния парламент.

Преди 8 месеца Санчес оглави правителството и разчиташе на едва 84 депутати в парламента. Той бе подкрепен от по-малки партии с конкурентни интереси.

Каталунските партии настояха за диалог относно независимостта на техния регион – като цена за подкрепата на бюджета, но преговорите се провалиха миналата седмица. Становището на правителството е, че според Конституцията на страната нацията е „неразривна“ и нито една част от нея не може да се отдели от цялото.

В неделя десетки хиляди испанци изпълниха площад „Колон“ в центъра на Мадрид, за да поискат оставката на примера социалист Педро Санчес. Твърди се, че протестът е организиран от опозиционната Народна партия, дясноцентристката партия „Гражданите“ и крайнодясната „Вокс“.

Това дава основания за обсъждане на веротяни предсрочни избори, като се очаква те да се проведат през 2020 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *