ПРЕВОЗВАЧИ БЛОКИРАХА ДНЕС 6 ГКПП-ТА

Kulata bgnes

Те са недоволни от бавната обработка на камионите по границата

Според превозвачите понякога обработката на един камион отнема и до 60 часа. Именно тази тромава процедура стана причина днес между 10 и 12 часа да бъде везпрепятстван достъпът до Капитан Андреево, Лесово, Кулата, Дунав мост 1, Дунав мост 2 и Калотина.

Превозвачите са недоволни от това, че докато се обработва камиона, шофьорът е принуден да стои в машината без достъп дори до тоалетна и вода. Големите са и финансовите загуби – около 1 млн. лева дневно, обясни Христо Христов от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„По турската граница – на Лесово и Капитан Андреево, средно средно са около 24 часа, на сръбската средно около 12-16 часа, на румънската граница – на мостовете на Видин и Русе, до 16-24 часа. Нашите конкретни искания за пропускателни възможности са осигуряване на такава възможност до два часа на пунктовете, които са към Европейския съюз, т.е.българо-румънската граница и българо-гръцката, и до 4 часа другите пунктове, които не са към ЕС – българо-турската и българо-сръбската граница“, поясни Христов.

Превозвачите дават 30-дневен срок на държавата да оптимизира работата на граничните пунктове. В противен случай готвят безсросрочни протести по границите на страната, заяви Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи. Според Филипов граничните пунктове могат да работят в нормално темпо стига служителите да имат желание за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *