ПРЕВОЗВАЧИТЕ ИСКАТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС, АКО БЪДЕ УДАРЕН БИЗНЕСЪТ ИМ С ПАКЕТА „МОБИЛНОСТ”

Tirove bgnes

Днес Комисията по транспорт в Европейския парламент гласува социалната част на пакета

Превозвачите у нас ще инициират национален референдум за излизането на България от ЕС, ако предвидените мерки в законодателния пакет за мобилност в ЕС бъдат приети, съобщи БНР. По-рано днес представители на българските превозвачи проведоха извънредна среща с министъра на транспорта Ивайло Московски, на която бяха обсъдени предложения за промени в мобилния пакет, който стана известен като пакета „Мобилност“ или пакета „Макрон“.

Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите съобщи, че на срещата днес с Московски целият транспортен бранш е информирал, че ако мерките, предложени от ЕК, се приемат в този вид, то българските превозвачи няма да имат друг избор, освен да инициират референдум за излизането на страната ни от ЕС. „Ние ще бъдем принудени да работим против правилата, с които предварително ще бъдем обречени на фалит“, категоричен е Арабаджиев.

Според него предложенията за компромисни текстове от българска страна не се приемат от Франция, Германия, Белгия и Холандия и въпреки всички компромиси се отива към приемане на рестриктивни мерки без оглед на мнението на голяма част от държавите в ЕС. „Не е нормално да се търси подход, при който един бизнес да бъде изхвърлен чрез административни мерки“, уточни той. Арабаджиев посочи, че евродепутатът Ангел Джамбазки е инициирал действия за провеждане на протест в Брюксел.

В 17 часа българско време да бъдат гласувани мерките в ЕК. Евродепутатът Андрей Новаков заяви, че е направено всичко възможно: „Буквално всичко възможно, което можеше да се направи е направено. Буквално с всеки един колега, включително и с тези, които са абсолютно непреклонни спрямо тяхната позиция, им е отделено достатъчно внимание. Единствената дума, която описва това, което се случва е ЕП е опълчение. Всичко се променя постоянно. Първоначално имахме пълната подкрепа на колегите от Централна Европа. Сега се наблюдава разколебаване. Имаме проблеми и с позицията на колегите от Италия, тъй като явно политическата нестабилност в страната им пречи да координират своите позиции“.

На 17 май по време на Срещата на върха ЕС – Западни Балкани превозвачите у нас излязоха на протест. За протест са готови и днес, този път в Брюксел, като има разрешение да се включат с машините си. Днешният вот не е предрешен и има шанс неблагоприятните за българския бизнес предложения да не бъдат приети, смятат представители на транспортни компании.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *